Kiszámolták, mindenki jól járhat a rövidebb munkahéttel
Fotó: Shutterstock

Kiszámolták, mindenki jól járhat a rövidebb munkahéttel

A világjárvány idején jelentősen megváltoztak a munkavégzési szokásaink, a vállalkozások most alaposabban is átvizsgálják az ügyet.A munkaidő megváltoztatásának igénye állami szinten is megjelenik, Az Egyesült Államokban a kaliforniai törvényhozók például az 500 vagy annál több alkalmazottat foglalkoztató cégek hivatalos munkahetét 32 órásra csökkentenék.

Gondolkoztál már azon, hogy miért dolgozunk napi nyolc órát 9-től 5-ig heti öt napon keresztül? A nyolcórás munkanapot az 1920-as években vezette be Henry Ford, három műszakban, hogy éjjel-nappal működtesse az autógyárait. Ma már azonban erősen megkérdőjelezhető ennek hatásossága. – olvashatjuk a Fast Company cikkében.

“A mai háztartások többségében mindkét félnek 8 órás munkája van, majd otthon a házról és a családról is gondoskodnak. Ez már messze nem nyolcórás munkanap, különösen a nők esetében, akik a háztartási munkák jó részét végzik.”

fejti ki Stephanie Bolster McCannon szervezetpszichológus és wellness coach.

boldog dolgoz\u00f3 n\u0151

boldog dolgozó nő

Fotó: Shutterstock

A munkaidő csökkentésének két fő oka van. Egyrészt a járvány idején a kiégés komoly problémává vált, mivel a munka és a magánélet kezdett összemosódni az otthonról dolgozóknál. Az emberek éjjel-nappal e-mailekkel és projektekkel foglalkoztak. Másrészt a cégek belefáradtak abba, hogy a munkavállalóknak több pénzt fizessenek, hogy aztán hat hónappal később 20%-kal többért elmenjenek máshová dolgozni. Az újragondolt munkahéttel nem fognak többet fizetni, viszont az alkalmazottak kevesebbet fognak dolgozni.

A négynapos munkahét is működőképes lehet, de az is, ha minden második pénteket megkapjuk szabadnapként. Felmerül a kérdés, hogy ha az emberek 20%-kal kevesebb órát dolgoznak, a produktivitásuk is visszaesik 20%-kal? A tanulmányok azt mutatják, hogy a munkavállalók így kevesebbet termelnek, de csak körülbelül 3%-kal vagy 4%-kal. További jó hír, hogy rövidebb munkaidővel a felmondási arány is csökken. Előnyösebb a teljesítmény alapján mérnünk a munkahatékonyságot, és ez alapján fizetünk, mert így az emberek maximalizálják az energiaciklusukat, és nem égnek ki.

Ne hagyd ki!