A vállalat közleménye szerint legkorábban 2022 elején indulhat újra a termelés.


Német állami támogatás

A globális csiphiány újabb autóipari áldozata a németországi Eisenachban működő Opel-gyár, melyet október első hetében leállítanak. Az autógyártó bejelentése szerint, legalább az év végéig szüneteltetik a termelést. Az üzemben 1360 fő dolgozik, akiket rövidített munkaidőre osztanak be. Ugyanakkor a bérük nagy részét mégis megkapják a komoly német állami támogatás révén. Németország így segíti a pandémia alatt a bajba került vállalkozásokat.

Júniusra ígérték, hogy vége

Az Opel 2017 óta a francia PSA-csoport tulajdona, amely a Peugeot és a Citroën márkák gyártóját jelöli. A korábban amerikai tulajdonú (General Motors) vállalat közleménye szerint legkorábban 2022 elején indulhat újra a termelés. Hogy pontosan mikor, azt nem lehet tudni, mert a félvezetők hiánya az egész ágazatot sújtja. Mint arról beszámoltunk, nehezen állnak helyre a gyártáshoz szükséges ellátási láncolatok. Elemzők nagyjából idén júniusra ígérték, hogy véget érhet a csiphiány. A magyarországi autógyárak közül egyik sem kerülte el a hosszabb-rövidebb időre történő leállást a csiphiány miatt.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Orbán: Bármelyik pillanatban visszavásárolhatja az állam a Liszt Ferenc repülőteret

A magyar kormánynak az a szándéka, hogy a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret visszavásárolja, és ez bármelyik pillanatban megtörténhet – mondta a miniszterelnök a vajdasági Ludason.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: MTI Kelemen Zoltán Gergely

Elhunyt Kornai János közgazdász

Életének 94. évében, hétfőn elhunyt Kornai János Széchenyi-díjas közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Harvard Egyetem és a Corvinus emeritus professzora, a francia becsületrend kitüntetettje, a svéd, amerikai, és más akadémiák tiszteletbeli tagja - közölte a család hétfő este az MTI-vel.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Napelemre, fűtéskorszerűsítésre kérnél többmilliós támogatást? Ez az útja

A nagyszabású, lakosságnak szóló pályázat napelemes rendszerek és energiatakarékos, korszerű, elektromos fűtési rendszerek kialakításához nyújt támogatást. A kivitelező cégeknek hétfőtől van lehetőségük a regisztrációs kérelem benyújtására, a családok és magánszemélyek a program első ütemében december 6. és január 12. között pályázhatnak - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!