Mindenki csipgyártásba fektet, de ettől nem lesz olcsóbb az okostelefon

Egy LED panel

Photo by Adi Goldstein on Unsplash

Mindenki csipgyártásba fektet, de ettől nem lesz olcsóbb az okostelefon

A globális csiphiány megmutatta, mekkora gigaüzlet a félvezetőgyártás. Eddig a tajvaniak uralták a piacot, most sorra jelentik be a multicégek, hogy saját gyártásba fektetnek.Átalakuló piac

Részben az extraprofit, részben az ellátási biztonság garantálása miatt fektetnek saját gyártásba a félvezetőket használó multicégek. A dél-koreai Samsung Electronics bejelentette, hogy a következő három évben 205 milliárd dollárral növelné befektetéseit a csipgyártásába és a biotechnológiai ágazatba. A cég az előző három évben már végrehajtott egy 150 milliárd dolláros befektetést. A The Wall Street Journal szerint a Samsung célja, hogy világelső legyen a csipgyártásban és hogy a koronavírus elleni védőoltás gyártásában is fontos szerepet játsszon.

Mindenki bővülni szeretne

A csipgyártást a tajvani cégek uralják, ők is folyamatosan pumpálnak pénzeket a kapacitás bővítésébe. A Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), a világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója. A cég a következő három évben mintegy 100 milliárd dollárt invesztál termelése bővítésébe. Az amerikai Intel inkább gyártókapacitást venne, terveik szerin 30 milliárd dollárért vásárolják fel a GlobalFoundries amerikai chipgyártót.

A félvezetők vezetik a mezőnyt

A félvezetők szinte minden, fejlett elektronikát használó termékben megtalálhatók. Autókban, okostelefonokban, laptopokban használják őket. A pandémia miatt globális csiphiány alakult ki, emiatt részben leállt az autógyártás. Emiatt az autógyártók átálltak a just-in-time beszerzésről a készlethalmozásra. Szakértők attól tartanak, hogy a felhalmozás miatt hamarosan túlkínálat alakulhat ki a csipekből, különösen, hogy a nagyobb cégek is saját kézbe veszik a gyártást.

Az okostelefon külön ügy

Az okostelefongyártók is felhalmoztak a csipkészletekből, de a túlkínálattól egyhamar biztosan nem fog csökkenni az okostelefonok ára. Az autóipar nagyobb, régebbi csipekre támaszkodik, míg a telefongyártók a legújabb processzorokat használják. Az okostelefonokat ráadásul jóval nagyobb mennyiségben adják el, mint a járműveket, így a beszállító cégek kedvelt ügyfelei. Ők tehát eddig elkerülték a globális csiphiányt.

Ne hagyd ki!