A Spanx vállalat egyik üzlete, amelynek tulajdonosát, Sara Blakely-t a világ legjobb főnökének nevezik
Fotó: Shutterstock

Ő lenne a világ legjobb főnöke? Így kényezteti a dolgozóit

Az internet népe a világ legjobb főnökének kiáltotta ki Sara Blakely-t, a Spanx ruházati vállalat alapító-vezérigazgatóját, miután egy üzleti megállapodásnak köszönhetően a cég összes dolgozóját nagy értékű jutalomban részesítette.


Örömkönnyek

A CNN számolt be róla, hogy a Blackstone befektetési alapkezelő társaság többségi részesedést vásárolt a főleg női alsóneműk és leggings-ek gyártására és forgalmazására specializálódott Spanx vállalatban, ennek köszönhetően a cég piaci értéke meghaladta az 1,2 milliárd dollárt. A megállapodást követő céges bulin Blakely megköszönte alkalmazottai kitartó munkáját, és mindegyiküket megjutalmazta fejenként kettő darab, első osztályra szóló repülőjeggyel, amellyel a világ bármely pontjára elutazhatnak. Továbbá mindenkinek adott 10 ezer dollárnyi, azaz nagyjából 3,1 millió forintnyi költőpénzt. Az alapító közzétett egy videót is a nagy bejelentésről, amelyen látszik, hogy sokan sírva fakadtak örömükben.

Követendő példa

A női vállalkozók számára ez egy nagyon fontos pillanat. Üzleti tapasztalat nélkül és nagyon kevés pénzzel alapítottam ezt a céget, de mindig is mérhetetlenül törődtem az ügyfeleimmel, és ez bátorságot adott a cégem megalapításához

-mondta Blakely, aki 2000-ben alapította cégét mindössze 5000 dollárból.

Blakely a 20-as évei végén vágott bele az alsónemű bizniszbe, eleinte csak mellékállásként. Ekkoriban házaló ügynökként fax gépeket értékesített. Ahogy fogalmazott, biztos volt benne, hogy cége idővel 20 millió dollárt fog érni, de mindenki kinevette. Mondjuk úgy, hogy végül neki lett igaza. Beszédében kiemelte, hogy a vállalkozók 50 százaléka nő, ennek ellenére a kockázati tőke csupán 2,3 százaléka landol náluk, ezért példamutatónak tartja a Blackstone lépését. A megállapodásnak köszönhetően a Spanx növelheti online és globális jelenlétét, valamint bővítheti termékskáláját. Érdekességképp megjegyezzük, hogy Blakely-t 2012-ben az amerikai Forbes a világ legfiatalabb dollármilliárdosává választotta az önerőből meggazdagodottak listáján.

Az Allied Market Research piackutató elemzése szerint az alakformáló ruházati cikkek globális piacának értéke 2030-ra várhatóan eléri a hétmilliárd dollárt.

Blakely nagylelkű felajánlása emlékeztet Dan Price filozófiájára. Price tizenéves korában alapította Gravity Px0ayments nevű pénzügyi szoláltatásokat nyújtó cégét, amely rövid időn belül már több mint 2000 ügyféllel rendelkezett. Price ekkorra már dollármilliomos voltt, de úgy döntött, 90 százalékkal lecsökkenti fizetését annak érdekében, hogy minden dolgozójának biztosítsa az évi minimum 70 ezer dolláros jövedelmet.

The Conversation

Ne hagyd ki!