Laptop billentyűzete két kéz ölben foltos kutya
Fotó: Shutterstock

A munkamániások országában rosszul sült el a home-office

Aki nem jár be a munkahelyre, az játssza el máshol, hogy dolgozik – mondta nemrég Elon Musk, a Tesla vezetője. A Goldman Sachs feje, David Solomon aberrációnak nevezte a távmunkát. Szakértők azonban máshogy látják.


A pandémia idején a távmunka volt sok esetben az egyetlen választás, az élet normalizálódásával viszont éles vita lángolt fel arról: van-e értelme visszamennie a munkába annak, aki eddig otthonról dolgozott.

Boldogabb munkavállaló, hatékonyabb munka

Elon Musk úgy látja, a pandémia elhitette az emberekkel: nem kell keményen dolgozni. Az Insider által megkérdezett szakértők szerint ennél nagyobbat nem is tévedhetne a világ leggazdagabb embere.

A legtöbb bizonyíték amellett szól, hogy a dolgozók hatékonyabban végezték a munkát otthonról – mondta Natacha Postel-Vinay a Londoni Közgazdasági és Politikatudományi Iskola gazdasági és pénzügyi történésze. Hozzátette:

Az embereknek nem kellett időt szánni a munkába járásra, és az így felszabadult idő egy részében dolgoztak. Emellett több idejük maradt a családjukra is, valamint alvásra, ami azt jelenti, hogy boldogabbak voltak, vagyis hatékonyabban dolgoztak.

2021 februárjában a NordVPN Teams adatai alapján a Bloomberg azt írta: sok gazdaságban az otthoni munka azt jelentette, hogy az emberek tovább dolgoztak a munkaidő végénél.

Iroda=kemény munka?

Albrecht Ritschl, a gazdaságtörténet professzora ugyancsak megerősítette, hogy az ingázás elmaradása megdobta a munkavégzők produktivitását. Arra is rámutatott: az otthoni munkavégzés másik nagy előnye, hogy kevesebb időt kell „értelmetlen meetingekkel” tölteni.

Ritschl hangsúlyozta:

Az irodában töltött idő nem jelent automatikusan kemény munkát.

A londoni King’s College közgazdaságtan tanára, Almarina Gramozi elmondta: a legnagyobb szabású, az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban végzett tanulmányok arra jutottak, hogy a dolgozók legalább annyira voltak produktívak otthon, mint az irodában. Gramozi hozzátette ugyanakkor, hogy a Japánban végzett hasonló kutatásokból az derült ki: az ázsiai országra ennek az ellenkezője igaz.

Mindhárom szakértő kifejtette, hogy a produktivitás néhány esetben csökkent, de ennek nem az volt az oka, hogy a munkavállalók otthon lóbálták a lábukat.

A családosoknak gyakran meg kellett osztaniuk a figyelmüket a gyermek és a munka között, ez vezetett a hatékonyság időszakos csökkenéséhez – állította egybehangzóan Postel-Vinay és Ritschl. Itt és itt is írtunk a távmunka különböző vetületeiről.

Ne hagyd ki!