Nyitott ezüst laptop kéz ír egy noteszba íróasztalnál
Fotó: Unsplash

Robin Hood is csettintene az új brit adószabályokra

Több mint kétmillió, kisjövedelmű brit munkavállaló mentesül a tb-fizetés alól, miután máshogy szedik be az adót: a gazdagokat jobban megsarcolják.


Ezentúl csak az évi 12570 fontnál magasabb jövedelem tb-köteles, korábban ez az összeg évi 9880 font volt. (A 12570 font 6 millió 110 ezer forintnak felel meg mostani árfolyamon, ez havonta mintegy 500 ezer forintos bevétel ászámítva.)

Három lépcső

A brit egészség- és nyugdíjbiztosítás rendszert három lépcsőben változtatják meg.

Az Egyesült Királyság munkavállalói a munkabérük alapján fizetnek tb-hozzájárulást (National Insurance), a munkáltatók is befizetnek utánuk az alapba, a magánvállalkozók pedig a profit után fizetnek.

Első lépésként áprilisban a munkavállalók, vállalkozások és magánvállalkozók tb-hozzájárulásának mértékét 1,25 százalékkal megemelték.

Előtte évi 50270 font jövedelemig 12 százalék volt a tb, az afölötti bevételre 2 százalék. Áprilistól ezek az arányok 13,25 illetve 3,25 százalékra emelkedtek.

A magánvállalkozók esetében a hozzájárulás mértéke 9 és 2 százalékról 10,25, illetve 3,25 százalékra nőtt.

A megnövekedett bevételt egészségügyi és szociális gondozásra fordítják Angliában, Skóciában, Walesben is Észak-Írországban.

A szegények járnak jobban 

A változtatást éles kritika övezte, miután egybeesett az általános áremelkedés kezdetével, és az energiaárak jelentős növekedésével.

Erre született válaszként az az intézkedés, amely most lépett életbe: a tb-fizetés alóli mentességet biztosító jövedelemszint megemelése.

A kormány becslései szerint az új szabályozásnak köszönhetően 2,2 millió munkavállaló teljesen kikerül a tb-fizetés kötelezettsége alól, de továbbra is részesül kreditekben az állami nyugdíjra. Számításaik szerint

a változtatás nyomán 10-ből 7 munkavállaló kerül kedvezőbb helyzetbe.

Például ha egy munkavállaló évi 20 ezer fontot keres, 2022-23-ban 178 fonttal kevesebb tb-t kell fizetnie, mint az előző évben. Ugyanakkor egy 50 ezer fontos jövedelmű 198 fonttal fizet többet. A korábbi változtatásokkal együtt az évi körülbelül 34 ezer font alatt keresők járnak jól az új rendszerrel, mert kevesebb tb-járulékot kell fizetniük.

A harmadik elemet 2023 áprilisában vezetik be, amikor a tb mértéke visszatér a korábbi szintre. Attól kezdve az extra 1,25 százalékot plusz új adóként, egészségügyi és szociális ellátási adóként szedik be, és a tb-től eltérően az állami nyugdíjban részesülőknek is fizetniük kell majd.

Ne hagyd ki!