Csoportos létszámleépítést jelentett be a Velux
Fotó: Shutterstock

Dolgozókat küld el, lejjeb ereszti a redőnyt a Velux- frissítve a cég reagálásával

Döntött a csoportos létszámleépítésről a Velux Magyarország Kft. a fertődi és fertőszentmiklósi gyárában. A cég már megtette az ilyenkor szükséges bejelentést a megyei kormányhivatal foglalkoztatási, munkaügyi és munkavédelmi főosztályán – értesült a Népszava.


Az év közepén a cég illetékesei még cáfolták, hogy több száz ember előbb-utóbb elbocsátásra számíthat. Akkoriban Papp Ildikó HR-vezető több helyen is azt nyilatkozta, hogy „létszámigazítás” történt, aminek a mértéke nem érte el a harminc főt, ezt azonban azért lépték meg, hogy alkalmazkodjanak az üzleti igényekhez. Majd azzal egészítette ki mondandóját, hogy az elmúlt év extrém mennyiségű megrendelésének kezelése után a Velux elkezd visszaállni a normál üzemmódra.

A Velux dolgozói a lapnak azt mondták, értékelhető a bizonytalanság, már másfél hónapja négy napos a munkahét, és november első hetében egyáltalán nem dolgoztak. Korábban szombaton és vasárnap is volt mit csinálni, sőt a hétvégi munkáért nagyon jól fizettek, mára azonban sok minden megváltozott. A bérek jelentősen csökkentek, van, aki a korábbi nettó 400 ezer helyett mindössze 250 ezer forintot viszek haza. A felhalmozott készletek is nehezen fogynak.


Az ügyben a lap kereste a céget, a helyi szakszervezet képviselőjét, végül László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke, erősíettte meg a híreket, hozzátéve, hogy nem a dolgozók hibája ez a lépés, velük nagyon is elégedettek voltak a vezetők, ezért ameddig csak lehetett elkerülték az elbocsátást, ami tovább nem húzható, mert a gyárban egyre erősebben jelentkeztek a negatív gazdasági hatások.

Nemcsak nálunk, hanem a dániai, a lengyel és a német Velux-üzemekben is elbocsátás lesz, és a négy ország gyáraiban összesen 400-430 embernek fognak felmondani, de mindenhol körülbelül ugyanannyi dolgozótól válnak meg, a pontos létszám egyelőre nem ismert. Most arról tárgyaltak, hogy mit vár el a szakszervezet a cégtől, hiszen ezen emberek sorsa múlik. A Velux együttműködő, de a megbeszélések még nem zárultak le - tette hozzá az alelnök.

Frissítés

A VELUX Magyarország (LKR-H) csökkenti a termelésben dolgozók számát

A fogyasztói kiadásokra is hatással lévő nehéz makrogazdasági helyzet miatt nyár óta a tetőablak-értékesítés csökkenését tapasztalja a VELUX. Ez a visszaesés a raktárkészlet felhalmozódását eredményezte, és szükségessé vált a termelés csökkentése. A VELUX ennek következményeként a munkaerő létszámának kiigazítását kezdeményezte magyarországi gyárában.

A Magyarországon érintett munkavállalók száma meghaladja a csoportos létszámleépítés határát.

A lakásfelújításokra fordított kiadások mérséklődése miatt a vállalat raktárai megteltek, és ez szükségessé tette a termelési kapacitások korrigálását. Az elmúlt hónapokban a VELUX több lépést is tett a felhalmozódás enyhítésére – többek között csökkentette a gyártási napok számát és létszámstopot vezetett be. Sajnos azonban ezek a lépések nem bizonyultak elégnek.

A jelenlegi makrogazdasági helyzet miatt a cégcsoportnak most kell kiigazításokat végeznie annak érdekében, hogy biztosítsa jövőbeni üzletmenetét és hogy vállalatként és piacvezetőként is erős maradjon.

Magyarországon kívül négy ország – Lengyelország, Dánia, Szlovákia és Németország – érintett a létszámcsökkentésben, ami a teljes VELUX Cégcsoportot tekintve összesen akár 430 munkavállaló elbocsátását is eredményezheti, írja szerkesztőségünknek küldött közleményében a vállalat.


Ne hagyd ki!