A cégek próbálják megtartani az alkalmazottaikat, de nem mindig sikerül
Fotó: Shutterstock

Gyárleállások és elbocsátások a magyar építőanyag-iparban

Számos hazai építőanyag-ipari nagyvállalatot érint a megrendelések visszaesése és az energiaárak elszállása. Emiatt van, amelyik hónapok óta szünetelteti a termelést az üzemében, más cégek pedig elbocsátásokkal próbálják kezelni a helyzetet.


Csökkent a kereslet a kerámiacsempékre és lapokra

Az energiaárak megugrása miatt hónapok óta nehézségekkel küzd a kerámiacsempék és lapok gyártásában itthon piacvezető Zalakerámia, hiszen a gyáraikban gáztüzeléssel előállított forró levegővel égetik a termékeket – írja a 24.hu.

A vállalat ezért mindkét üzemében - a Zala megyei Tófejen és a Nógrád megyei Romhányban - leállította a termelést a nyár közepén, bár október végén a tófeji gyár újraindult. A leállások miatt a dolgozókat állásidőre küldték, vagyis az alapbérüket kifizetik, illetve karbantartási munkára berendelhetik őket, de a gépsorokon nem termelnek.

A kapacitások visszaépítése nagyon nehéz az építőanyag-gyártásban: a munkatársakat azonnal elszipkázzák más szektorokból. Az üzemleállás szintén kockázatos lépés, mert az ágazatban nagyon könnyen és gyorsan el lehet veszíteni a piaci részesedést: ha nincs kibocsátás, akkor a versengő import kiszorítja a kereskedelmi hálózatok kínálatából az adott termékszortimentet

– nyilatkozta Szarka László, a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉÁSZ) elnöké.

Más vállalatoknál is gondok vannak

Kevesebb rendelés érkezik tetőtéri ablakokat és árnyékolókra is. Ezrét a Velux fertődi üzemében a termelés egyes területein nyolccal csökkentették a munkanapok számát az év végéig.

Azt tartjuk szem előtt, hogy intézkedéseinkkel biztosítsuk a jövőbeni üzletmenetünket és ezzel együtt munkavállalóink hosszútávú foglalkoztatásának lehetőségét. Ennek része volt a termelési kapacitásunk kiigazítása és – az elmúlt év extrém mennyiségű megrendelésének kezelése után – visszaállítása normál üzemmódra

– közölte a cég.

Ennek ellenére volt a cég Győr-Moson-Sopron megyei üzemében egy 20-30 fős létszámleépítés a portál információi szerint, bár a Velux nem erősítette meg a számarányt.

Iparági pletykák szerint két másik nyugat-magyarországi építőanyag-gyártónál is leépítenek. Az ablak- és ajtóvasalatokat készítő Roto Elzett Certa lövői üzemében a 700 fős állományból körülbelül 30 főt bocsátanak el. Az elsősorban ajtó- és portálzárakat gyártó DOM-Elzett soproni üzemében pedig 75 főt, vagyis az állomány több mint felét érintő létszámleépítést kezdeményeztek. Az ügyben a 24.hu megkereste a cégeket, de nem érkezett tőlük válasz a cikk megjelenéséig.

Felfelé húzza az inflációt az építőipar drágulása

Több mint duplája az építésgazdaságban mérhető átlagos áremelkedés az idei inflációnak. Ez a költségnövekedés egyaránt érinti az új építéseket és a felújításokat is az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szerint.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból megállapítható, hogy amíg az általános infláció az első hat hónapban éves összevetésben 9,4 százalékkal emelkedett, addig az építőalapanyag-iparban 20,4 százalékos, az építőipari termelői áraknál pedig 22,8 százalékos áremelkedés volt mérhető

Ne hagyd ki!