Szobát festő fiatal pár

Égbe szökő alapanyagárak, szakemberhiány, elszálló rejtett költségek. Erre kell felkészülnie annak, aki szeretné újjávarázsolni otthonát.


​Pénz van, szakember nincs

Mi kell a lakásfelújításhoz? Pénz, pénz és még több pénz! Különösen az önerő számít nagy luxusnak. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége adatai szerint ugyanis 2022- ben minden ötödik lakásfelújítás valamilyen támogatásból valósul meg, az új otthonok építésére pedig tízből nyolc család hitelt vesz fel. Támogatásból viszont szerencsére 2022 végéig még bőven van: az állam 2021. január 1-jétől indította útjára az otthonfelújítási programot, amellyel a gyermeket nevelő vagy váró szülők állami támogatáshoz juthattak. A konstrukció népszerűsége azóta is töretlen, az államkincstár 261 milliárd forintot utalt ki májussal bezárólag a magyar családoknak. Kérdés persze, hogy a támogatás mire elegendő? Már tavaly áprilisban ugrásszerűen megnőttek ugyanis a felújítási és anyagköltségek.

A jó szakember fehér holló, idén pedig már a kevésbé alkalmasra is vadászni kell, így jóval magasabb munkadíjakat kell kifizetnie a felújítónak.

Közben megugrottak az alapanyagárak is, ami a koronavírus járvány hatásainak és a kereslet növekedésének tulajdonítható. Az ellátási problémákat az orosz-ukrán háború kitörése csak tovább mélyítette. A felújítási támogatás tehát egy kedvező konstrukció, de jótékony hatását az elmúlt időszak építőipari történései jócskán tompították. Az azonban nem vitás, hogy még így is nagyon fontos szerepe van. A statisztikai hivatal adatai szerint ugyanis a magyar lakások 60 százalékának szüksége van a renoválásra.

​Rendelésre felkészülni!

Hogyan álljunk neki, ha újjá szeretnénk varázsolni életterünket? A legfontosabb tanulság: ember legyen a talpán, aki kalkulálni tud 2022-ben! Ha első lépéseként az ismert nagyáruházak weboldalait kezdjük böngészni, ezek jóval magasabb áron kínálják a portékájukat, mint a kisebb hazai cégek, ám nagyobb árukészlettel gazdálkodnak, és gyorsan beszerezhetők náluk a termékek. A kis vállalkozásoknál ugyanakkor eltűntek az árukészletek. Itt gyakorlatilag rendelésfelétel működik, senki nem tud és nem is akar betárazni semmiből, mert nem éri meg nagy összegeket fektetni az árukészlet fenntartásába.

Hogy mi mennyibe fog kerülni? Azt sem a szakember, sem az eladó nem tudja megmondani, már teljesen mindegy, milyen alapanyagról vagy eszközről beszélünk, olyan szintű és ütemű a drágulás.

Előfordul, hogy hétfőn adnak egy árajánlatot, mire pedig megérkezik a kereskedőhöz, már más összeget kell érte fizetni. Az általunk megkérdezett vízvezetékszerelővel előfordult, hogy a reggel megrendelt bojlere délután már 3000 forinttal többe került. Raklaponként változik a faanyag ára is, az elektronikai alapanyagokból pedig extrém hiány van. A követhetetlen, 2019 óta 30-50 százalékkal növekvő, lassan égig érő árak tehát megtippelhetetlenek, mire cikkünket olvassa, már valószínűleg teljesen más összegekkel találkozhat a piacon.

​Pillanatfelvétel

A cikk írásakor végzett piackutatásunk szerint a nagyáruházak polcairól falicsempét 3-6000 forintért emelhetünk le kartononként, ami egy év alatt 30-50 százalékos emelkedés. A laminált padló négyzetméterára 2500-13000 forint közt mozog, ha pedig 15 literes fehér festéket vennénk, az 7-11000 forint közt szerezhető be. Egy egyszerű, de komplett konyhabútor alsó hangon 70-100 ezer forintot kóstál, egy saját tervezésű, asztalos által készített konyhaszekrény még munkadíj nélkül is ennek az árnak a többszöröse. Nem csoda, hogy reneszánszukat élik a közösségi oldalak használt bútor csoportjai.

A rezsidíj változások miatt sokak tervezhetik a nyílászárók és a falak szigetelésének korszerűsítését. Utóbbiak szigetelését leginkább EPS polisztirollal, a tetőt és a talajt üveg- vagy kőzetgyapottal oldható meg.

A 10 cm-es homlokzati hőszigetelő lemez négyzetméterára 6000 forint körül mozog a piacon, a 15 cm-esé már 8-9000 forint, de utóbbi hőszigetelő képessége is jobb.

Mindegyik termék beszerezhető, de nehézkesen, ugyanis már a nyáron kialakult az országos készlethiány. Az üveggyapot szigetelés esetében pedig a megnövekedett igények és az alapanyag ellátási problémák miatt készlethiány léphet fel, egyes áruházakban már most korlátozzák a megvásárolható mennyiséget. Az 50 mm-es, táblás kiszerelés nagyjából 800-1000 forintos négyzetméteráron kapható.

A nyílászárók cseréjéhez hetekre, sok esetben hónapokra előre betáblázták magukat a szakemberek, ám mivel a munka minőségén áll vagy bukik is a lakásunk hőtartása, megéri várakozni. Addig megvehetjük a nyílászárókat, mert azok ára is folyamatosan megy felfelé. A műanyag ablak piaci ára mérettől és állapottól függően jelenleg úgy 140 ezer forint, míg a fa nyílászáróért ennek akár dupláját is elkérik.

​Nem várt költségek

A felújítási kiadások azonban nem csak az anyagárból és a munkadíjakból állnak, a büdzsét számos rejtett költség boríthatja fel. Ilyen például a termékekházhozszállítása, a lassan 2000 forintot kóstáló raklapok ára, szigetelés és fűtéskorszerűsítés esetén a kéményes, vagy éppen a hulladék elszállítása.

Egy 8 köbméteres konténer rendelése és elszállítása 70-100 ezer forint is lehet,

márpedig a hungarocell maradékot és a bontásokból hátramaradt törmeléket veszélyes hulladékként kell kezelni, és azt akárhova nem lehet lerakni. A hulladékudvaroknak is komoly kezelési protokollja van erre, így ha zsákonként leadjuk, az is 10-20 ezer forintunkba kerülhet.


Ne hagyd ki!