Jelenleg 100 ezernél is többen lehetnek a vendégmunkások Magyarországon
Fotó: Shutterstock

Ebből az országból érkezett hozzánk a legtöbb vendégmunkás

A 100 ezer főt is meghaladhatja a hazánkban dolgozó vendégmunkások száma januárban egy friss kutatás szerint. Sokan érkeztek a Fülöp-szigetekről és Szerbiából, de egy harmadik ország adhatta a legtöbb külhoni munkást Magyarországnak.


Több mint 100 ezer vendégmunkás dolgozhat hazánkban

Korábban a hírek arról szóltak, hogy a háború elől Ukrajnából menekülők nem igazán vállalnak munkát nálunk. A konfliktus előtt Magyarországon dolgozó ukránok egy része pedig hazament harcolni.

Azonban a HR-Network Egyesület januári, a tagvállalatai vezetői körében végzett kutatása alapján a jelenleg hazánkban dolgozó külföldiek között az ukránok vannak a legtöbben.

Az egyesület vezetői, Bus Katalin és Pinczés Balázs szerint a keleti szomszédaink után Szerbia következik a listán, majd a Fülöp-Szigetek. Ebből a három országból leginkább fizikai dolgozók érkeztek. Szellemi foglalkozásúak körében Dél-Korea, Izrael, Egyiptom, India és Tunézia lehet a meghatározó. Mellettük szép számmal akadnak munkavállalók Kazahsztánból, Kínából, Kirgizisztánból, Vietnámból, Mongóliából, Észak-Macedóniából, Indiából és Bosznia-Hercegovinából is – írja a 24-hu. Jellemzően 10 és 200 fő között foglalkoztatnak a hazai cégek külföldieket, de van olyan vállalat is, ahol a létszámuk megközelítik az ezret.

Egyre nagyobb az igény a vendégmunkásokra

Felütötte a fejét a munkaerőhiány Magyarországon az elmúlt években, ezért igencsak megnőtt az igény a vendégmunkásokra, különösen a termelő szektorban. Munkaerőt importálni egyre nehezebb a környező országokból, hiszen az ott elérhető humán erőforrás inkább a nyugatabbi, vagy szláv nyelvű országokat preferálja. Azonban kedvez nekünk, hogy az Ázsiából érkezők szemében Európa egységes megítélés alá esik. Nem akarnak mindenképpen Nyugatra menni.

A szakképzett ázsiai munkaerővel jellemzően két évre kötnek szerződést a magyar foglalkoztatók. A munkavállalók leginkább egyedül, család nélkül jönnek, nem letelepedési, hanem munkavállalási szándékkal, hogy anyagilag támogassák az otthon maradt családjukat.

Hazai tapasztalatok

Magyar vállalatok közül például a Waberer’s International logisztikai cég jelentette be tavaly, hogy 80 indiai sofőr és 2 diszpécser érkezik a kötelékébe, akiknek az előzetes válogatást követően vizsgákon is át kell esniük. Barna Zsolt, a cég vezérigazgatója szerint akkora a hiány az európai, így a magyar munkaerőpiacon is a kamionsofőrökből, hogy kénytelenek voltak távolabbi országok munkavállalói felé tekinteni. A cég továbbra is magyar, esetleg régiós gépkocsivezetőkre számít, azonban a vállalat növekedésének a korlátja, hogy nem tudnak elegendő járművezetőt találni a környéken.

A szakember szerint kedvezőek az európai tapasztalatok az indiai munkásokkal, hiszen felkészültek és jó a munkamoráljuk. Azonban tapasztalatot kell szerezniük a helyi viszonyok között, valamint meg kell tanulniuk például az itteni jogszabályokat, munkavédelmi előírásokat. Ezért a cég tanfolyamokat szervez nekik.

Ne hagyd ki!