Nem konfluktusmentes a külföldi vendégmunkások foglalkoztatása
Fotó: NamLong Nguyen / Shutterstock.com

Nemcsak a románoktól, tőlünk is lelépnek néha a vendégmunkások

A Hódmezővásárhelyen 1967 óta működő Alföldi Porcelángyárat 1992-ben vásárolta meg a német szakmai befektető, a Villeroy & Boch. A német vállalat idén ünnepli fennállásának 275. évfordulóját. A jubileumhoz kapcsolódóan a Telex készített helyszíni riportot, amelyben Hideg Gábor, a vásárhelyi gyár ügyvezetője egyebek között arról is beszélt, milyen tapasztalataik vannak a külföldi vendégmunkásokkal.


Nemrég volt olyan időszak, amikor attól tartottak, hogy nem lesz elég emberük. Az alkalmazottak mintegy 60 százaléka heti hét napon át dolgozik, közülük a többség három műszakban. A távozók aránya alacsonyabb, mint a területi átlag, de még így is magasnak tartják a vezetők.Hideg Gábor úgy véli, a fiatalok többsége ma már azt mondja, nem éri meg neki, hogy heti hét napon át dolgozzon a három műszakban elérhető plusz százezer forint többletért, mert az azt jelenti, hogy az ember magánélete erősen korlátozott. Emiatt is nehéz új dolgozókat találni és a távozókat pótolni. Három évvel ezelőtt kezdtek külföldi munkaerőt alkalmazni, de az első próbálkozás nem sikerült. Vietnámiakat hívtak, és Hideg Gábor szerint utólag kiderült, hogy ez rossz döntés volt.

Toboroztunk harminc embert Vietnámból. Amikor megjöttek a repülővel, egy busszal felmentünk értük Budapestre. Kijöttek a reptérről, és a harmincból huszonnyolcan azonnal egy másik buszra szálltak fel, ami egyenesen Németországba vitte őket, ahol már nagy létszámú vietnámi közösség él. Nem is találkoztunk velük. Mivel a magyar munkába álláshoz már megkapták a schengeni vízumot, szabadon utazhattak, így nem tehettünk semmit

- mondta a cég ügyvezetője a Telexnek.

Ezért vietnámiakat többé nem hívnak, inkább Indonéziából vesznek fel munkásokat, közöttük nincs lemorzsolódás. A gyár mostani létszámának 12 százaléka jött Indonéziából. Rajtuk kívül Ukrajnából és Szerbiából is vannak itt néhányan. A külföldiek bére ugyanannyi, mint a magyar dolgozóké.

Romániában is hasonlóak a tapasztalatok. Amint arról mi is beszámoltunk, szomszédunk 212 ezer tartózkodási engedélyt bocsátott ki nem uniós állampolgároknak az elmúlt tíz évben az Economedia román gazdasági portál információi szerint. Azonban jelenséggé vált, hogy a harmadik országból érkező vendégmunkások - főleg bangladesiek, pakisztániak és vietnámiak - tovább szöknek a nyugati országokba a magasabb bérek ígéretével. Ráadásul Bukarest nem tartja számon, hogy hány Unión kívüli munkás távozhatott az elmúlt években a délkeleti szomszédunktól.


Ne hagyd ki!