Sör és bor, a magyar szeszipar szerves részei
Fotó: Shutterstock

Sörben lefőzte, borban előzte a férfiakat két etyeki nő

Egy Etyek-Budai borvidéken főborászként dolgozó hölgy kapta idén a szakma Kossuth-díjának számító az „Év Bortermelője Magyarországon 2021” díjat. Nem ő azonban az egyetlen nő, aki a szeszipar csúcsára jutott arról a környékről.


Újabb hölgy a hazai szeszipar csúcsán

Két nő a magyar sör- és boripar csúcsán, egyazon vidékről: a napokban mi is írtunk róla, hogy hogyan lett az etyeki Radányi Orsolya a hazai kisüzemi söripar egyik meghatározó alakja, most pedig újabb Etyek-környéki sikertörténetről olvashatunk. Nyúlné Pühra Beáta, az Etyek-Budai borvidékhez tartozó Nyakas Pincészet főborásza nyerte el ugyanis a Magyar Bor Akadémia (MBA) az „Év Bortermelője Magyarországon 2021” díját. A 31. alkalommal kiosztott elismerés borász körökben a szakma Kossuth-díjának számít – írja az Agroinform.hu.

Nyúlné Pühra Beáta egy túlnyomóan fehérboros vidéken dolgozik, ám a borászatuknak van némi kékszőlője is. A 188 hektáron gazdálkodó töki Nyakas Pincészetet az ars poeticája szerint elsősorban a mindennapok jó minőségű borait szeretné a fogyasztók asztalára tenni. A főborásznak és a pincészetnek nem ez az első díja, hiszen korábban több magyarországi és nemzetközi sikerük is volt.

„A jelöltek kiválasztása idén is többlépcsős folyamatban zajlott: az MBA több száz szakmabelit kért fel arra, hogy küldjék el javaslataikat, közülük 250 szakíró, étteremtulajdonos, újságíró és egyéb szakember jelölt három-három borászt a díjra”

– mondta Keményné Koncz Ildikó, az MBA főtitkára.

A főtitkár szerint öt szakember kapta a legtöbb jelölést: Figula Mihály a Balatonfüred-Csopaki borvidékről, Günzer Tamás a Villányi borvidékről, Ipacs Szabó István, szintén Villányból, Liptai Zsolt, a Pannonhalmi Főapátság pincészetének főborásza, valamint Nyúlné Pühra Beáta az Etyek-Budai borvidékről. Közülük az MBA 125 tagja szavazhatott az idei díjazottra.

Etyeki hölgyek a csúcson

A Nyakas Pincészet központja ugyan nem Etyeken, hanem a közelében fekvő Tökön található, de – ahogyan azt már korábban említettük – az Etyek-Budai borvidéken gazdálkodnak. Azonban Etyek sem szenved hiányt az alkoholipar csúcsán tevékenykedő hölgyekből. Radányi Orsolya egy kisüzemi sörfőzdét vezet a nagyközségben. Sörei szép sikereket értek el a javarészt férfiak által uralt iparágban.

Radányi Orsolya apja nyomdokaiba lépve választotta az élelmiszeripari tanulmányokat az egyetemi évei alatt. Először ott ismerkedett meg az erjesztésiparral, majd Belgiumban ösztöndíjasként szeretett bele a sörök világába. Hazatérve néhány évvel később megalapította saját sörfőzdéjét, az Etyeki Sörmanufaktúrát.

A hölgy legnagyobb kedvencei egyébként a belga búzasörök, valamint nagyon büszke a saját, újhullámos, markánsan komlózott hopláger sörére. Néha sörvacsorákat rendez, és nem ajánlja a búzasöröket citrommal fogyasztani, hiszen már egyébként is eléggé citrusosak. Azonban, ha valaki úgy szereti, tőle nyugodtan helyezhet a sörébe egy-két szeletet. Meg szokta kóstolni a mostanában divatos, extrémebb söröket is, de azon a véleményen van, hogy egy sörfőző először is tanuljon meg nagyon jó és állandó minőségű alapsöröket készíteni.

A vele készített interjúból itt szemezgetett a Haszon.hu.

Ne hagyd ki!