Oktatás, egészségügy, kultúra, lakhatás, kijött a hazai térségek rangsora
Fotó: Shutterstock

Oktatás, egészségügy, közbiztonság: itt a hazai térségek friss rangsora

Meglepetéseket is tartalmaz a Takarék Index 2021-es élhetőségi rangsora, amely járásonként veti össze az oktatási, egészségügyi, kulturális lehetőségeket, valamint a közbiztonságot. Nézzük a részleteket!


Az oktatás helyzete

A legmagasabb értékű oktatási mutatóval Budapest rendelkezik, amelyet a győri, a veszprémi, a szombathelyi és a bólyi járás követ az óvodáskorúakra jutó óvodai férőhelyek száma, a 8. osztályosok szövegértési és matematika kompetenciaeredményei, valamint az egységnyi területre jutó középiskolai osztályok száma alapján.

Budapest az általános iskolai kompetenciaszámokban és az elérhető középiskolai osztályok számában szerepel nagyon jól, ugyanakkor az óvodai férőhelyellátottság terén rosszabbul áll, míg például a bólyi járásnak a középiskolákhoz kapcsolódó eredménye alacsony, de óvodai férőhelyből a gyermekre vetítve itt található az egyik legtöbb. Az oktatásban élen álló megyeszékhelyek és nagyobb városok környékére jellemző, hogy az általános iskolai kompetenciaszámok magasak, de az óvodai és a középiskolai ellátottságban is jól állnak.

Összességében országos összehasonlításban a nyugati és a déli területek rendelkeznek magasabb oktatási pontszámokkal, míg az észak-keleti területek esetében néhány, elsősorban nagyvárosi térség kivételével alacsonyabbak az értékek.

Oktatás

Helyezés

Járás

Pontszám (max =100)

1

Budapest

100

2

Győri

85,6

3

Veszprémi

80,7

4

Szombathelyi

80,2

5

Bólyi

80,1

6

Egri

77,4

7

Keszthelyi

76,7

8

Pannonhalmi

74,9

9

Tiszaújvárosi

72,7

10

Bácsalmási

72,4

Egészségügy

Az egészségügyi részmutatónál a háziorvosok, a házi gyerekorvosok, a kórházi ágyak és a gyógyszertárak számát vizsgálták a lakosság arányában. Az élen Budapest végzett, utána a gyulai, a pécsi, a debreceni és a veszprémi járás következik.

A főváros rendelkezik a legtöbb, egységnyi területre jutó gyógyszertárral, és szintén jól áll a házi gyermekorvosok elérhetőségét illetően is, az egyik legkevesebb gyermekszám jut egy orvosra. Az egy lakosra jutó kórházi ágyak számában, illetve a felnőtt háziorvosok elérhetőségében azonban számos járás megelőzi. A csurgói és a hegyháti járásban arányaiban sok a felnőtt- és a házi gyermekorvos, míg a területén nincs kórház, illetve a gyógyszertári ellátottság terén is az egyik legrosszabb helyzetben vannak.

Egészségügy

Helyezés

Járás

Pontszám (max =100)

1

Budapest

100

2

Gyulai

80,4

3

Pécsi

78,9

4

Debreceni

72,5

5

Veszprémi

69,1

6

Miskolci

68,6

7

Csurgói

68,1

8

Szekszárdi

67,6

9

Szegedi

67,3

10

Hegyháti

66

Kultúra

A kultúra terén Budapest előnye elvitathatatlan. Óriási különbség mutatkozik az ország többi járásához képest, a második helyezett Debrecen is csupán a fővárosi pontok töredékét kapta a könyvtárak, a mozik, a múzeumi kiállítások és kulturális rendezvények számát tekintve. Nagy az eltérés a különböző területek által kínált lehetőségek között. Például a sellyei, lenti, devecseri és hegyháti járás elsősorban a könyvtárak egységnyi területre jutó magasabb számának köszönheti előkelő helyezését, miközben mozi nem található területén, illetve a kulturális rendezvények terén is rosszabbul áll. A nagyobb városok környéke főleg a könyvtárakban áll hátrébb a rangsorban.

A nyugati területek jobban szerepeltek a kulturális összesítésben, illetve Észak-Magyarország esetében is megfigyelhető egy kiemelkedőbb eredményeket elérő térség, míg a dél-keleti járások – egy-két kivételtől eltekintve – gyengébb eredményeket tudnak felmutatni.

Kultúra

Helyezés

Járás

Pontszám (max =100)

1

Budapest

100

2

Debreceni

16,5

3

Sellyei

15,3

4

Lenti

13,3

5

Keszthelyi

12,7

6

Hegyháti

11,2

7

Szentendrei

11,1

8

Devecseri

10,5

9

Egri

10,4

10

Pécsi

10,4

Közbiztonság

Nem meglepő módon a bűnözési helyzet a nagyobb városokban volt kedvezőtlenebb a kiemelt bűncselekményeket vizsgálva. A legbiztonságosabb a móri járás, amit a szarvasi, a pilisvörösvári, a gyomaendrődi és a kapuvári követ. Budapest ebben az összesítésben az utolsó előtti.

Összességében az átlagnál magasabb az egy főre jutó bűnözési ráta a Balaton déli partjának környékén, valamint Észak-Magyarország több járásában.

Bűnözés

Helyezés

Járás

Pontszám (max =100)

1

Móri

100

2

Szarvasi

93,4

3

Pilisvörösvári

86,5

4

Gyomaendrődi

73,1

5

Kapuvári

67,4

6

Tatai

65,6

7

Püspökladányi

61,6

8

Bicskei

60

9

Pécsváradi

58,1

10

Sümegi

58


Ne hagyd ki!