A hazai magánkórházak már-már a wellness szállók hangulatát idézik
Fotó:Shutterstock

Klinikák, ahol szinte üdülve gyógyulhatunk

A magyar egészségügyi reform küszöbén toporogva kissé szkeptikusan állnak az aktív vagy leendő páciensek az ellátási rendszer színvonalának emelése előtt. Az állami intézményekben egyelőre a futószalag-műtét és száraz zsömle-menü a sztenderd, de egyes magánegészségügyi blokkokban már most olyan érzésünk lehet, mintha wellness hotelben szálltunk volna meg.


A kínálat

Döbbenetes mennyiségű eü-intézmény van az országban a magán és állami tulajdonú szekcióban is, ha csak a legjobb 1000-et vesszük alapul (https://listak.haszon.hu/), 218 milliárd forint nettó éves árbevételt könyveltek el 2020-ban. Elképzelhető, hogy körképünkön kívül is akadnak rendkívül színvonalas ellátást biztosító kórházak, még az is hihető, hogy egyes állami intézmények fejlesztései betegbarátak lesznek az állam 14, 8 milliárd forintos támogatásának köszönhetően, amelyben fővárosi és egyes Pest megyei kórházak részesülhetnek majd az Egészséges Budapest Program keretén belül.

Csúcskategóriás magánszobák 

A magánegészségügy eszközparkja erősebb az államinál, az állami egészségügyi rendszer egyik legnagyobb erőssége a magánnal szemben pedig a fekvőbeteg ellátás. Kevés magánkórház képes műtéteket ellátni, legfőképp kisebb beavatkozásokra specializálódnak. Egyik-másik intézményben viszont van arra lehetőség, hogy térítés ellenében befeküdjünk. Ez pedig sokszor luxuskörülményeket jelent. Nemcsak wc papír várja a pácienst az egyébként szobához járó, külön mellékhelyiségben, a kitakarított, modern zuhanyozókban sampont, szappant, sok esetben törölközőt is talál. A helyzet pedig még bőven fokozható.

Az alapszolgáltatás

A Medicover az egyik legjobb magánegészségügyi intézmény a nettó éves árbevétel alapján, a kliensek egyik kedvenc szolgáltatója országosan 10 járóbeteg klinikát üzemeltet, emellett kórházuk is van. Ahogy az összes górcső alá vett intézmény esetében, náluk is megfigyelhető, hogy már a honlapjukon betegbarát, maximálisan informatív kommunikáció jellemzi a kapcsolatfelvételt, ami messzemenőkig hiánypótló.

Magánkórházuk 60 férőhelyes, a szobák légkondicionálóval és saját vizesblokkal ellátottak, elsősorban általános sebészeti, nőgyógyászati, ortopédiai, urológiai, szemészeti, kézsebészeti és fül-orr-gégészeti beavatkozásokat hajtanak végre, fekvőbeteg ellátásuk során felszerelt konyha, hűtő, nem mellesleg odafigyelő nővéri személyzet várja a pácienseket. Jó esetben ez alapvető egy magánkórházi ellátásban.

Zsebbe nyúlni ér

Az Emineo Magánkórház tavaly 1,6 milliárd forint nettó éves árbevétellel zárt. Egy egyoldali laporoscopos lágyéksérv 550 ezer forinttól kezdődik náluk, egy epehólyag eltávolítás 660 ezer, de egy külbokaszalag plasztika már 470 ezer forintból megvan. Csípőprotézis 1,9 millió forinttól elérhető beültetéssel együtt, egy térdprotézis 1,450 milliótól kezdődik, de ez is elég személyre szabott, mit igényel a páciens szervrendszere, és mondjuk milyen terápiára, utókezelésre van szükség - szerencsére ez is megkapható helyben. Az árak a – mondjuk így - wellness kórházakban kisebb eltérésekkel nagyjából eszerint alakulnak, persze ez is egyénfüggő, kinek milyen súlyos a panasza.

Állandó nővérszolgálatot, friss pékárut kávéval, luxusberendezést és saját teraszt is ígérnek honlapjukon 18 ágyas, 10 szobás "mátrix osztályukon", hovatovább iPad-et is adnak a pácienseknek a gyógyulás idejére. Kártyás beléptetési rendszerük van, az épület kamerákkal felszerelt, így a biztonságot nemcsak a profinak ígért eszközpark és orvosi ellátás biztosítja.

A kórházi elegancián túl

A pálmát a Dr. Rose Magánkórház viszi, fotóikat nézve elsőre fel sem fogja az ember, hogy nem egy luxus szálloda, hanem egy kórház várótermét nézi. A vörös kárpit és a mahagóni bútorok látványától még a magasabb éves költségvetésű páciensnek is rászorul a keze a pénztárcájára. A glamour idillt csak a szabvány kórházi ágyak kerete töri meg, de ahhoz is jár gondosan kiválasztott, mintáiban harmonikus pléd.

A sebészeti beavatkozásokon túl olyan szenzitív ellátás is igényelhető, mint a szülészet. 1,8 millió forintért a gyermek világrahozásában és elhelyezésében is segítenek szülészeti csomagajánlatuk szerint, ikerterhesség esetén az összeg 2,5 millió forintra módosul. Az Emineohoz képest magasabb árakkal operálnak, ellenben többféle műtétet is vállalnak. Náluk is lehet rehabilitálódni például ortopédiai beavatkozás után, így egyhamar nem kell lemondani a kellemes környezetről.

A preventív luxus

Ugyan nem túl hívogató a Dr. Bús Egészségügyi és Rekreációs Központ, Panzió neve, de annak telitalálat, aki a megelőzésben hisz, és kicsit elszakadna Budapesttől. Egy komplett orvosi rendelő tartozik a kiskörei panzióhoz, ahol állapotfelmérést, laborvizsgálatot, kissebészeti műtéteket is elvégeznek, de fizikoterápiával is foglalkoznak. Mindezt úgy, hogy a beteg egy panzióban választhat, a következő pillanatban egy jakuzziban áztatja magát, szaunázik vagy befizet egy masszázsra.

Minden korosztálynak 

Az egészségügyi iparág fontos résztvevői a szociális szolgáltatást nyújtó szegmensek, például az idősotthonok. A szerencsi Gyémántkapu Idősek Otthonában például háromféle elhelyezési mód van, a magasfokú demenciával rendelkező idős kliensek, és az általános elhelyezésben részesülőknek 2 ágyas szobákat biztosítanak, 1 ágyas verzióra is van lehetősége annak, aki emelt szintű elhelyezést tud megfizetni. Apartmanokban élhetik mindennapjaikat a szépkorúak, saját, akadálymentes fürdőszoba jár minden egyes egységhez.

Hogy az állami intézmények mikor jutnak el erre a szintre, nehéz megbecsülni, de a tervezett egészségügyi fellendítés során érdemes lehet ezt-azt átemelni a magánszektorból - ha nem is a bőrkárpitos falakat meg a Zsolnay porcelánt, a páciensorientált ellátást és tájékoztatást mindenképp.


Ne hagyd ki!