Gyermeknaptejeket teszteltek
Fotó: Shutterstock

Nem feltétlenül a drágább a jobb naptej

Gyermeknaptejeket vizsgált meg egy hazai egyesület nemzetközi szervezetek együttműködésével. A vizsgálatuk rávilágított, egy drágább naptej egyáltalán nem biztos, hogy jobb minőségű, mint az olcsóbb.


Gyermeknaptejeket vizsgált meg a civil szervezet

Nemzetközi szabványok alapján, laboratóriumban vizsgált meg gyermeknaptejeket a Tudatos Vásárlók Egyesülete. Megmérték például a termékek fényvédő faktorszámát és az UVA sugárzás elleni védelmét is. Emellett önkéntesek pontozták a naptejek kozmetikai tulajdonságait.

Megvizsgálták azt is, mely gyermeknaptejekben vannak olyan összetevők, amelyek a véleményük szerint károsak lehetnek az egészségre vagy a környezetre. Azonban, ezek jelenlétével nem kalkuláltak az összeredményeikben, mivel elsősorban a termékek hatékonyságának mérése volt a céljuk.

Nem mindig a drágább a jobb

Széles skálán, 1900-12 000 forint/100 ml között mozgott a tíz vizsgált, legalább 50 faktoros termék ára. Az egyesület kutatása rámutatott, a drágább gyermeknaptej nem mindig a jobb naptej.

Az első helyezett termék átlagára 4200 forint/100 ml volt. A második helyen végzetté pedig 1967 forint/100 ml. A teszteken utolsó helyre került gyermeknaptej átlagos ára 3050 forint-os szinten állt, szintén 100 ml-re számolva. A leggyengébben szereplő naptejnél a legnagyobb probléma az volt, hogy az ígért 50+ -os faktor helyett, csupán 21,8-as faktorú védelmet mért az egyesület.

A felmérésük arra is rávilágított, a neves márkák termékeinek választásakor sem lehetünk biztosak benne, hogy a legjobb minőséget választottuk.

Az teszt eredményeit ezen a linket érheted el.

Forró évek várhatnak ránk

Úgy tűnik, egyre nagyobb szükségünk lehet naptejekre a jövőben. A 2023-2027-es időszakban legalább egy évben a hőmérséklet legalább másfél fokkal szinte biztosan túllépi a preindusztriális korban mért szintet a WMO számításai alapján. Viszont arra „csupán” 32 százalék az esély, hogy az öt év átlaghőmérséklete is meghaladja másfél fokkal azt az értéket.

A szervezet a közeljövőben egyre gyakrabban számít kiugró hőmérsékleti értékekre. Az egyre pesszimistább jövőképüket az is bizonyítja, hogy amíg 2015-ben szinte lehetetlennek tartották, hogy a hőmérséklet emelkedése tartósan meghaladja az 1,5 fokot, 2017 és 2021 között már 10 százalékos esélyt adtak rá.

Hozzátették, a következendő hónapokban megerősödik az El Niño hatása is, ami az üvegházhatású gázok kibocsátásának a következményeivel párosulva példátlan hőmérsékleti csúcsokat eredményezhet. Mindez pedig a klímahelyzeten túl, az élelmiszer-biztonságra, a vízellátásra és a környezetvédelem helyzetére is súlyosan hatással lehet.


Ne hagyd ki!