Ugyanazért, amiért általában a legtöbb európai
Fotó: Shutterstock

Kiderült, mi aggasztja a legjobban a magyarokat

A legújabb Eurobarométer-felmérés szerint az uniós állampolgárokat - köztük a magyarokat - leginkább a megélhetési költségek aggasztják manapság. Hazánkban az emiatt aggódók aránya különösen magas, de kisebb, mint például Olaszországban vagy Görögországban.


Kijöttek a legújabb Eurobarométer-kutatás eredmények

Az Európai Parlament a napokban közölte teljes terjedelmében a legújabb Eurobarométer-felmérés eredményeit. Az adatokból kiderül, hogy a közelmúlt válságai erősítették az EU támogatottságát az uniós polgárok körében: 72 százalék szerint országuknak előnyös a tagság. Az Unió legnagobb problémájának pedig a megélhetési költségek emelkedését tartják a válaszadók – átlagosan 93 százalék választotta ezt az opciót. Emellett a kutatás rávilágít, az állampolgárok elvárják, hogy Brüsszel további megoldásokat dolgozzon ki a gazdasági válság hatásainak csökkentésére.

Legalább tízből hét válaszadó minden tagálamban aggódik a megélhetési költségek emelkedése miatt. A legmagasabb az arányuk Görögországban (100 százalék), Cipruson (99 százalék), Olaszországban és Portugáliában (98 százalék). Magyarországon a megkérdezettek 96 százaléka tett említést erről a problémáról.

A második leggyakoribb aggodalom (uniós szint: 82 százalék; magyar: 89 százalék) a szegénységtől és a társadalmi kirekesztettségtől való félelem. Ezt követi a klímaváltozás és az ukrajnai háború kiterjedése (81-81 százalék; Magyarországon: 87 és 85 százalék).

Az emberek érthető módon aggódnak az emelkedő megélhetési költségek miatt, hiszen egyre több család küzd azzal, hogy a megélhetésük biztosítva legyen. Itt az ideje, hogy eredményeket érjünk el; hogy csökkentsük kiadásainkat, visszaszorítsuk az inflációt, és növekedésre késztessük gazdaságainkat. Meg kell védenünk társadalmunk leginkább kiszolgáltatott rétegeit

- idézi Roberta Metsolát, az Európai Parlament elnökét a Portfolio.

Hosszú életre és pénzre vágynak a magyarok

Egy másik felmérés is készült a közelmúltban. A „Long, happy and healthy life”, azaz a „Hosszú, boldog és egészséges élet” egy 11 országra kiterjedő reprezentatív kutatás a 18-79 éves korosztályra nézve.

A felmérésből kiderül, hogy az életükkel legkevésbé azok elégedettek, akik rossz anyagi helyzetben vannak és egészségügyi problémákkal küzdenek. Ők egy 10-es skálán átlagosan 3-asra értékelik a saját boldogságszintjüket. Akiknek megvan a pénzügyi biztonságuk, az átlagosnál boldogabbak, és jobban vágynak a hosszabb életre, mint mások.

A válaszadók meglehetősen tartanak a megtakarítási képességeik csökkenésétől (62 százalék). Emellett az is sokakat nyugtalanít (41 százalékot), hogy nem tudják, mennyi pénzre van szükségük a gondtalan időskorhoz. 36 százalékuknak egyáltalán nincs megtakarítása – e téren Magyarország kifejezetten rosszul áll –, és csupán a válaszolók 15 százaléka elégedett jelenlegi pénzügyi helyzetével.

A vizsgált 11 országgal összehasonlítva a magyarok meglehetősen fiatalon vonulnak nyugdíjba. Annak ellenére teszik, hogy tisztában vannak vele, egyszerre csökkenti a jövedelmük és a megtakarítási lehetőségeiket. Egyébként 57 százalékuk gondolja úgy, hogy a nyugdíja fedezni fogja az alapvető kiadásait.

Ne hagyd ki!