Innentől a Vodafone-ét használja
Fotó: Shutterstock

Véget ért egy korszak: elbúcsúzott a DigiMobil hálózata

Mától csupán háromszereplős a magyar mobilinfrastruktúra-ágazat, mert elbúcsúzott a DigiMobil hálózata. Éjfélkor álltak le a szolgáltató bázisállomásai, így zártak le egy négyéves korszakot.


Végleg elbúcsúzott a DigiMobil hálózata

Négy éve indult saját infrastruktúrájával - és romániai tulajdonosi körrel - a Digi Távközlési Kft. mobilszolgáltatása Magyarországon. A hálózatuk üzemeltetését mától vette át a január végétől velük egy cégcsoportba tartozó Vodafone Magyarország.

A hwsw megjegyzi, a DigiMobil tulajdonosa, az RCS&RDS kezdetben a bevezető tarifákat nulla forintos havidíjért kínálta, amihez akkor 50 GB adatforgalom és hálózaton belül ingyenes hívás- és SMS-forgalom tartozott. Ellenben a szolgáltatás csupán 2x5 MHz-es sávban indult az 1800 MHz-es spektrumon, ami jócskán behatárolta a digis mobilnet kapacitását és a szolgáltatás lefedettségét.

2019-ben a Digi pályázott volna új spektrumra, de a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) nem engedte elindulni a vállalatot az aktuális értékesítési eljárásán, mivel az több feltételnek nem felelt meg.

A Digi jogi útra terelte a dolgot, de elbukott minden fellebviteli lehetőséget. Ezután merült fel annak a lehetősége, hogy eladják a céget a románok. Ez be is következett 2021 márciusában, amikor az RCS&RDS megállapodott a 4iG Nyrt-vel az értékesítésről.

Később a Vodafone Magyarország is a 4iG kezébe került, így jutottunk el a mai naphoz, amikor a DigiMobil hálózatát a működésracionalizálás részeként lekapcsolta a tulajdonos. A nagyjából 200 ezer ügyfél mától a Vodafone infrastruktúráját használja az év végéig. Akkor fognak megszűnni a jelenlegi tarifák is.

Yettel, Vodafone, Telekom: így változtak a díjcsomagok

Egyébként a három legnagyobb mobilszolgáltató nyilvánosan elérhető lakossági számlás (post-paid) díjcsomagkínálatában jelentős változások történtek 2023 első negyedévében.

A negyedév során az első lakossági mobil számlás díjcsomagokat érintő változást a Vodafone 2023. január 2-i díjkorrekciója jelentette. A Vodafone esetében ez 9,39 százalék volt, így január 2-től legfeljebb ezzel a mértékkel megemelte valamennyi lakossági mobil díjcsomagja havi díját, majd március 15-től újabb díjcsomagstruktúra-változást vezetett be.

A Vodafone-hoz hasonlóan a Yettel is az első negyedévben vezetett be új díjcsomagstruktúrát, és ekkorra esett a társaság díjkorrekciója is. Az új lakossági számlás díjcsomagok március 2-től váltak elérhetővé a fogyasztók számára. Érdekesség, hogy a Vodafone Go díjcsomagjaihoz hasonlóan, a Yettel is a díjcsomagnév végére tett + jellel (plusz) különbözteti meg az újonnan bevezetett díjcsomagokat a korábbiaktól. Szembeszökő a különbség a két szolgáltató díjcsomagváltása között: amíg a Vodafone esetében az új díjcsomagok díja csak 0-7,7 százalék között változott, addig a Yettel esetében az új díjcsomagok havi díja 11 hónap hűségvállalás és e-Komfort esetén 20 százalék körüli mértékben haladta meg a korábbi díjakat.

Ha a Vodafone esetében a január 1-jén érvényes havi díjakkal vetjük össze az új díjcsomagok díjait, az árnövekedés akkor is jóval 20 százalék alatt maradt: 9,1 és 17,7 százalék között változott. Újabb változást a Yettel díjcsomagjait illetően a március 14-én történt díjkorrekció jelentett: a társaság a Központi Statisztikai Hivatal február 24-i közleményében megjelent 2022-es éves átlagos árszínvonal-változás mértékével, azaz 14,5 százalékkal emelte meg a havi díjakat. A díjkorrekció azonban a március 2-án bevezetett (pluszos) díjcsomagokra nem vonatkozott, csak a korábban bevezetett tarifacsomagokra, amelyek esetében azonban március 2-ától megszűnt az az akciós lehetőség, hogy 11 hónap hűségvállalással és az ezzel járó havidíj-kedvezménnyel legyenek előfizethetők.

Ellentétben a Vodafone-nal és a Yettellel, a Magyar Telekom nem vezetett be az első negyedévben új díjcsomagot a piacra, azonban díjkorrekcióra nála is sor került. A társaság március 1-től emelte meg előfizetéses díjcsomagjai havi díját az előző évi éves átlagos árszínvonal-változás mértékével (14,5 százalék).

Ne hagyd ki!