Nem is valószínű, hogy javulni fog a jövőben a helyzet
Fotó: Shutterstock

Miért ilyen drága nálunk a netezés és a telefonálás? Ezért

Jelenleg a régió országi közül hazánkban a legdrágább az internet- és a telefonszolgáltatás. Az elmúlt években több nagy telekommunikációs vállalat került magyar kézbe, azonban ez sem garantálja, hogy olcsóbb lesz internetezni és telefonálni a jövőben.


Magyar kézbe kerültek külföldi telekommunikációs cégek

Ha valaki manapság besétál Lengyelországban egy Orange Polska üzletbe, akkor korlátlan mobiltelefon-előfizetést kaphat (korlátlan hang, sms, mms és roaming az EU területen) 30 GB internettel, nagyjából 4400 forintnak megfelelő zlotyért havonta. Romániában a Digi 5 euróért (durván 1900 forint) biztosít korlátlan mobil- és internet-szolgáltatást előfizetőinek. Csehországban korlátlan mobilcsomagot 3GB internettel 5600 forintért találni – sorolja a Portfolio. Hozzáteszik, ennél lényegesen kedvezőtlenebb ajánlatokkal találkozhatunk manapság Magyarországon, ami leginkább a szektor különadóival, valamint a magas hazai áfával magyarázható.

Az utóbbi években kiemelten kezelte a kormány a telekommunikációs iparágakban a hazai tulajdon erősítését. Az elmúlt két esztendőben magyar kézbe került a román tulajdonú Digi és az angolszász Vodafone magyarországi leányvállalata is. Megjegyzik, úgy tűnik, az utóbbinál a 4IG az üzletet korrekt áron kötötte, azonban így is jelentős hitelre volt szükség a felvásárlásokhoz. Emiatt - valamint a különadók és a magas áfa következtében - a gyakorlatilag háromszereplős hazai telekommunikációs piacon jelentős árversenyre továbbra sem lehet számítani, hiába Magyarországon a legmagasabbak a szektor árai a régióban.

Megvalósul az elmúlt 33 év legnagyobb vállalati felvásárlása

Januárban robbant a hír, hogy a 4iG Nyrt. minősített többségi tulajdonában lévő Antenna Hungária Zrt. hitelszerződéseket kötött az MFB Magyar Fejlesztési Bankkal és más hitelintézetekkel a Vodafone Magyarország Zrt. 51 százalékos tulajdonrésze megszerzésének finanszírozása érdekében. Az infokommunikációs vállalat jelezte, az MFB-vel kötött hitelszerződés kapcsán legfeljebb 425 millió eurós hitel esetén a tőkekövetelés 80 százalékáig a magyar államot visszavonhatatlan készfizető kezesség terheli.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter közölte, hogy a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt., a 4iG Nyrt. leányvállalatként működő Antenna Hungária Zrt., valamint a Vodafone Europe BV aláírták a megállapodást a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt. megvásárlásáról. A közlemény szerint a 660 milliárd forint értékű tranzakcióval az Antenna Hungária 51 százalékos, míg a magyar állam képviseletében eljáró Corvinus Zrt. 49 százalékos közvetett tulajdont szerez a Vodafone Europe BV-től a második legnagyobb hazai távközlési vállalatban. Ez a rendszerváltozás utáni időszak legnagyobb vállalati felvásárlása.

Tőkeigényes szektor

Thurzó Ádám Pál, a Portfolió elemzője azt mondta, az üzlettel nagyon nagy szereplő jön létre a hazai telekommunikációs piacon. Jó néhány éve szinte egyeduralkodó volt a Magyar Telekom, a kisebb piaci szereplőknek nem nagyon volt esélyük arra, hogy befogják őket.

A 4iG-nak eleve volt egy távközlési portfóliója. Az elmúlt évben megvásárolta a Digit, az Antenna Hungáriát és az Invitechet, ezért erős vezetékes szolgáltatói háttérbázissal rendelkezett. Ehhez jön hozzá a Vodafone 800 ezer vezetékes és hárommillió mobilszolgáltatási ügyfele. Így összességében a második legnagyobb szereplő lesz magyar távközlési piacon. Néhány év alatt valószínűleg olyan erőt fog képviselni, ami a Magyar Telekommal összevethető lesz

– mondta a szakértő.

Arról, hogy fogyasztói szempontból milyen következménye lesz a tranzakciónak, Thurzó azt mondta, nehéz megjósolni, hogyan alakulnak a szolgáltatási árak. Azonban a verseny általában jót tesz, ha nem egy egyeduralkodó van egy piacon. Az inkább lefelé tudja elmozdítani az árakat. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, ez egy nagyon tőkeintenzív szektor, és most nagyon sok a befektetés. Például az 5G hálózatot is építik nagy erőkkel világszerte, ahhoz pedig pénz kell.


The Conversation

Ne hagyd ki!