Már az idén kiépülhet a hálózat
Fotó: Shutterstock

Nem földhözragadtak: 4G-hálózatot épít a Nokia a Holdon

Akár idén kiépítheti a 4G-s mobilhálózatát a finn Nokia a Holdon. A NASA Artemis 1-missziójának az űrhajósai használnák a hálózatot, akik 1972 óta az első emberek lehetnek az égitesten.


Mobilhálózat épül a Holdon

4G-s mobilhálózatot fog építeni a Holdon a Nokia. A finnek már idén megvalósíthatják a terveiket. Az infrastruktúrát egy SpaceX-rakéta fogja eljuttatni az égitestig, de nem annak felszínéig. Az egységnek saját meghajtórendszere van, amivel önállóan végre tudja hajtani a leszállást a Shackleton-kráterben.

A CNBC szerint egy Nova-C holdi leszállóegységben lévő bázisállomás fogja szolgáltatni a mobilhálózatot, amit az Intuitive Machines gyárt. A működéséhez szükséges energiát pedig egy napelemes rover adja majd. A mobilhálózatot a NASA Artemis 1 missziójának űrhajósai fogják használni. Ennek a programnak a célja, hogy 1972 után először, ismét ember lépjen a Hold felszínére.

A HVG megjegyzi, a Nokia be akarja bizonyítani, hogy a Földön használt mobilhálózatok képesek az űrmissziók kommunikációs szükségleteit is kielégíteni. Az űrhajósok a hálózat segítségével egymással is kommunikálhatnak, valamint valós időben küldhetnek adatokat, például videókat a Földre.

Két Nokia egy időben

A mobiltelefonok első felfutása idején igazi királynak számított a finn Nokia. Később a Microsoft (2013-ban) felvásárolta a cég telefongyártó részlegét körülbelül 7,2 milliárd dollárért. Ekkor a finnek belementek, hogy 2016 utolsó negyedévéig nem hozzák vissza a márkanevet az okosmobilok piacára.

A tilalom lejárta után visszatért a márka a szektorba: a HMD Global szerezte meg a névhasználat jogát. A cég a Nokia régi vezetőihez köthető. Az idősebb vállalathoz hasonlóan szintén a Helsinki melletti Espooban működnek, valamint a telefonkészülékek mellett például táblagépeket gyártanak.

Mellettük létezik a régi Nokia is, vagyis a vállalat azon része, amelyik nem kellett a Microsoftnak. Ők leginkább hálózatfejlesztésben utaznak. Kutatnak, fejlesztenek és építenek. Ha szükséges, a Holdon.

A Holdon termesztene növényeket Európa

Egyébként több olyan sikeres kísérletet végeztek kutatók az utóbbi időben, melyek a Földön kívüli növénytermesztés témakörét érintették. Például tavaly a Floridai Egyetem kutatói lúdfüvet neveltek az Apolló-11 asztronautái segítségével a Holdról hazahozott talajmintán. Az égitest talaja, a regolit, a növények fejlődéséhez szükséges számos tápanyagban gazdag, azonban vízben szegény.

A probléma megoldására az Európai Űrügynökség (ESA) hidropónikus gazdaságot hozna létre a Holdon, ahol műtrágyává alakítanák a holdi talajt. Azzal dúsított, tápanyagokban gazdag vízben növesztenék a gyökérzeteket. Ez három lépésben valósítható meg. Először a regolitot át kell engedni egy válogató eszközön, majd egy feldolgozó üzemnek ki kell vonnia belőle a tápanyagokat. Végül a kinyert hasznos anyagokat fel kell oldani vízben, és a növényeknek épített üvegházba pumpálni.

A feladatra rávetette magát a norvég Solsys Mining cég is, amely tavaly decemberben indított egy hasonló, egyéves (és 100 ezer eurós, azaz 38 millió forintos) projektet. Ők sikerrel termesztettek babot, amihez tápanyagforrásként szimulált regolitot használtak.


The Conversation

Ne hagyd ki!