Fantáziarajz egy Holdon épített űrállomásról, a háttérben a Föld bolygó látható
Fotó: Shutterstock

Miért nem építünk űrállomást a Holdra? Itt a válasz

Kézenfekvőnek tűnik, hogy a jövő űrállomásait a hozzánk legközelebb található égitestre építsük, egy ilyen projekt megvalósítása azonban irdatlan erőfeszítéseket igényelne.

Megérné?

Kezdjük ott, hogy nem sűrűn látogatunk el a Holdra. Egyrészt rendkívül költséges utazásról van szó, másrészt különösebben semmi nem indokolja, hogy rendszeres charter járatokat indítsunk Földünk hűséges kísérőjére. A történelem során mindössze hatszor jártak űrhajósok a Holdon, ezek a holdraszállások pedig 1969 és 1972 között történtek. Akadnak azonban jelentősebb problémák is – írja a Hamu és Gyémánt a Space.com cikke alapján.

Azzal nem mondunk újdonságot, hogy rendkívül erős rakétákra van szükség ahhoz, hogy embereket juttassunk kedvenc égitestünkre. Korábban a Saturn V három fokozatú, folyékony hajtóanyagú óriásrakéta felelt az Apollo űrhajók Hold térségébe való juttatásáért, napjainkban azonban már nem gyártanak ehhez hasonló holdrakétákat. Ez pedig nemes egyszerűséggel azt jelenti, hogy jelenleg nincs elég erős rakétánk ahhoz, hogy embereket szállítsunk a Holdra – nemhogy űrállomást építsünk oda-részletezi a Hamu és Gyémánt.

Persze ez hamarosan változhat, hiszen a NASA a közelmúltban leszerződött Elon Musk űrvállalatával, a SpaceX-szel, amelynek köszönhetően hamarosan elkészülhetnek az új generációs gigarakéták. Ki más, ha nem Elon Musk, ugye? A NASA természetesen nem brahiból bízta meg az űrvállalatot, az űrügynökség ugyanis az Artemis misszióban néhány év múlva ismét embereket fog küldeni a Holdra. Na de térjünk vissza az állomásokhoz.

Több lehetőség is létezik

A NASA célja szép és jó, de óriási különbség van egy „űrkiruccanás” és egy Holdállomás építése között. Ha az emberiség mégis belevágna a nagyszabású akcióba, akkor valószínűleg a Földön legyártanák a leendő állomás építőelemeit és egyesével a Holdra szállítanák azokat, ahol az asztronauták feladata lenne összeszerelni az egységeket. Pontosan így épült fel a Nemzetközi Űrállomás (ISS) is. Viszont, ahogyan azt a Hamu és Gyémánt is írja, az ISS 400 kilométerre van a Föld felszínétől, míg a Hold 384 ezer kilométerre. Egy-egy utazás a Holdra körülbelül három napig tartana, és hihetetlen mennyiségű üzemanyagot igényelne.

Sokkal jobb ötlet lenne, ha a bázis minél nagyobb részét a Holdon található anyagokból építenénk. Ebből kifolyólag a Földön már tesztelik a holdbetont, mint lehetséges építőanyagot.


Ne hagyd ki!