Minden adott hozzá, leszámítva a megfelelő talajt, vizet, légkört, eszközöket, embereket, stb.
Fotó: Shutterstock

Ha nem is szántaná fel, de hasznosítaná a Holdat Európa

Beszámolt az Európai Űrügynökség arról, hogyan termesztene növényeket a Holdon. Az égitest talaja túl száraz, ami több problémát felvet, amikre van megoldás.


A Holdon termesztene növényeket Európa

Több olyan sikeres kísérletet végeztek kutatók az utóbbi időben, melyek a Földön kívüli növénytermesztés témakörét érintették. Például tavaly a Floridai Egyetem kutatói lúdfüvet neveltek az Apolló-11 asztronautái segítségével a Holdról hazahozott talajmintán. Az égitest talaja, a regolit, a növények fejlődéséhez szükséges számos tápanyagban gazdag, azonban vízben szegény.

A probléma megoldására az Európai Űrügynökség (ESA) hidropónikus gazdaságot hozna létre a Holdon, ahol műtrágyává alakítanák a holdi talajt. Azzal dúsított, tápanyagokban gazdag vízben növesztenék a gyökérzeteket. A Next Web szerint ez három lépésben valósítható meg. Először a regolitot át kell engedni egy válogató eszközön, majd egy feldolgozó üzemnek ki kell vonnia belőle a tápanyagokat. Végül a kinyert hasznos anyagokat fel kell oldani vízben, és a növényeknek épített üvegházba pumpálni.

A HVG megjegyzi, a feladatra rávetette magát a norvég Solsys Mining cég is, amely tavaly decemberben indított egy hasonló, egyéves (és 100 ezer eurós, azaz 38 millió forintos) projektet. Ők sikerrel termesztettek babot, amihez tápanyagforrásként szimulált regolitot használtak.

Vertikális gazdálkodás a Holdon

A hidropónikus gazdálkodás a vertikális gazdaságok egyik típusa. Talaj helyett más anyagokat, például kavicsot, perlitet alkalmaznak a makrotápanyagok jobb felszívódásához, és a növények gyökereinek támasztékaként. Öntözés és trágyázás helyett tápoldat jut a gyökerekre. Az ilyen farmok nagyjából 90 százalékkal kevesebb vizet használnak fel a szabadföldi gazdálkodáshoz képest, és elrendezéstől függően akár tízszer több növény termeszthető egységnyi helyen. Ez a módszer különösen előnyös a száraz éghajlatú, valamint a gyenge talajminőségű régiókban a Földön is, nem csak a Holdon.

A világ legnagyobb hidropónikus farmja

A Bustanica (a név jelentése arabul kert vagy gyümölcsöskert) a világ legnagyobb hidropónikus, vertikális farmja. Az Emirates cégcsoport tulajdona, és 40 millió dollárból épült meg Dubaiban, az Al Maktoum Nemzetközi Repülőtér közelében.

A létesítmény 33 hektáron fekszik, és évente nagyjából 1000 tonna leveles zöldséget képes előállítani, tehát napi szinten mintegy 3 tonnát. A farm előnye, hogy 95 százalékkal kevesebb vizet használ, mint a hagyományos mezőgazdaság, ugyanannyi növény termeléséhez. A kert zárt rendszerét úgy tervezték, keringesse a vizet a hatékonyság maximalizálásáért. Az elpárolgott nedvességet visszanyerik és újrahasznosítják, így évente 250 millió litert takarítanak meg a hagyományos, kültéri gazdálkodáshoz képest, azonos teljesítmény mellett.

A Bustanica fejlett technológiája mesterséges intelligenciát is használ. Azonban a farmot egy képzett csapat irányítja, akik között kertészeket, mérnököket és növényszakértőket találni. A termelés folyamatosságával biztosítják, mindig legyenek friss termékeik, amelyek gyomirtók és egyéb vegyszerek nélkül készülnek.

Ne hagyd ki!