Az új Holdbázisra magyar cég szállítja a berendezések egy részét
Fotó: Shutterstock

Ha ember megy a Holdra, magyar berendezésekkel fog dolgozni

Az űrtechnológiai fejlesztésekre szakosodott REMRED Kft. az Energiatudományi Kutatóközponttal és az Airbus-szal közös konzorciuma nemzetközi nyílt pályázaton elnyerte az Európai Űrügynökség (ESA) megbízását. A vállalat a nemzetközi együttműködésben épülő, ember lakta Hold-állomás fedélzetére készülő berendezéseket fejleszt és gyárt majd.


Már csak néhány év

2024-ben kezdődhet meg az ember visszatérése a Holdra. Ekkor bocsátják majd fel a Lunar Gateway nevet viselő, Hold körül keringő állomás első moduljait, amelyet a NASA-vezette nemzetközi, köztük európai részvételű konzorcium valósít meg.

Az IDA (Internal Dosimeter Array) nevet viselő tudományos kísérleti egység a Hold-állomás belső terében kaphat majd helyet, az állomás első két moduljának egyikében, az amerikai HALO lakómodulban. Ezen egységet egy SpaceX Falcon Heavy rakéta bocsátja majd fel a tervek szerint 2024-ben. Ez űrtörténelmi pillanat is lesz, hiszen egy űripari magáncég (SpaceX) által fejlesztett rakéta juttatja Hold-körüli pályára az emberiség első Hold-állomásának legelső két modulját egyetlen közös felbocsátásban. Ráadásul az IDA egységet már a Holdhoz vezető úton aktiválják a HALO modul fedélzetén, és 10 éves éllettartamra tervezik a Hold körüli pályán.

Az IDA egység feladata az állomás fedélzetén tapasztalható kozmikus sugárzási tér dozimetriai (sugárvédelmi) célú vizsgálata és folyamatos megfigyelése lesz az űrhajósok biztonságának érdekében. Ehhez számos ország és űrügynökség által gyártott mérőműszereket kell kombinálni. Hazánkból az Energiatudományi Kutatóközpont egy TRITEL monitorral járul hozzá a projekthez. Ez utóbbi a legkomplexebb és legfőbb detektora lesz az IDA kísérleti egységnek. A projekt keretében a REMRED Kft. feladata kifejleszteni, legyártani és kvalifikálni a TRITEL második generációs verzióját. Az első generációs TRITEL monitor 3 évig szolgált a Nemzetközi Űrállomáson sikeresen.

Tudás

Magyarországon több, mint ötven éves űrtechnológiai tudás és tapasztalat halmozódott fel specifikus kompetenciák mentén, mely világviszonylatban is kiemelkedő. Ezt viszi tovább a REMRED Kft. is annak érdekében, hogy a magyar szakemberek olyan nemzetközileg is kiemelkedő projektekben vehessenek részt, mint a Lunar Gateway Hold-állomás fejlesztése és megépítése. Részvételünk a Hold-programban azt jelenti, hogy Magyarország és a magyar űripar megerősíti pozícióját a nemzetközi űrszektorban, a globális űrversenyben

– mondta el Zábori Balázs, a REMRED Kft. műszaki igazgatója az elnyert megbízásról.


A Hold-program beszállítójaként a REMRED Kft. legfőbb feladata az IDA egység központi, illesztő elektronikai és szoftveres rendszerének a fejlesztése, gyártása és validációja. Ez a rendszer biztosítja a tápellátást és a digitális feldolgozást, az egység vezérlését, továbbá összeköttetést biztosít a dozimetriai műszerek és a Hold-állomás fedélzeti rendszerei között. Szintén a REMRED Kft. fejleszti az IDA egység földi kiszolgáló elektronikai rendszereit is, mint például a földi kiértékelő és üzemeltető szoftvert, a szimulátor egységeket, vagy a szoftverfejlesztő egységeket. A cég szerződéses feladatai közé tartozik, hogy az IDA üzemeltetése első két évében teljeskörű technológiai támogatást nyújtson a projektben résztvevő űrügynökségek részére.


Ne hagyd ki!