A Falcon 9-es hordozórakéta kilövése a NASA állomásáról egy fantáziarajzon éjszaka, egy város határában

A NASA és a SpaceX közös bolygóvédelmi küldetése, a DART-misszió magyar idő szerint november 24-én reggel 7 óra 21 perckor veszi kezdetét. A Falcon 9-es hordozórakéta kilövését a NASA élőben közvetíti.Bolygóvédelem kis lépésekben

A DART-misszió (Double Asteroid Redirection Test) célja a Földre potenciálisan veszélyes nagyobb aszteroidák felderítése és szükség esetén azok eltérítése. Aggodalomra semmi ok, – egyelőre – nem fenyeget minket egyetlen pusztító űrszikla sem, a SpaceX és a NASA közös programja inkább a megelőzést szolgálja. A bolygóvédelem két fázisból áll.

Először feltérképezik a közelünkben keringő aszteroidákat, majd modellezik a keringési pályájukat. Ha egy nagyobb űrszikla veszélyt jelent a földi élővilágra, akkor a szakemberek a DART-űreszközökkel módosítják a pályáját. Utóbbi egyelőre úgy néz ki, hogy a lehető legnagyobb sebességgel belevezetik a DART-ot az aszteroidába, amelynek így minimálisan módosul a pályája, és elkerüli a Földet.

Mint említettük, nem vagyunk veszélyben, de a NASA és a SpaceX úgy döntött, ideje letesztelni, hogy működik-e az elképzelés, méghozzá a Dimorphos nevű aszteroidával.

A Dimorphos 11 millió kilométerre van tőlünk, ami az jelenti, hogy a mai kilövés után 11 hónapba fog telni, hogy a DART eljusson hozzá, hogy azután közel 24 ezer kilométer per órás sebességgel belecsapódjon. Az űrszikla egy jóval nagyobb, Didymos nevű aszteroidával szeli az űr végtelenjét, de a NASA egyelőre csak a „Didyholdon" teszteli a rakétát. Az űreszköz az elektromos hajtóművének energiaellátásához napelemeket fog használni.

Sokan aggodalmukat fejezték ki a küldetéssel kapcsolatban. Egyesek nehezményezik, hogy az emberek belenyúlnak a Naprendszer „ökoszisztémájába", míg mások egyenesen attól tartanak, hogy a bolygóvédelmi eszközt katonai célra is felhasználhatják.

A kilövést itt követhetitek:

The Conversation

Ne hagyd ki!