A Telekomra és a Telenorra (Yettel) is voltak kifogások
Fotó: Shutterstock

Vodafone, Telekom, Yettel, Digi, ennyi panasz érkezett rájuk

A fővárosi békéltető testülethez benyújtott fogyasztói panaszok több mint a fele a Vodafone-ra érkezett a nagy mobilszolgáltatók közül tavaly. Mutatjuk a részleteket.


Sok volt a bosszús ügyfél

Összesen 300 üggyel kellett elektronikus hírközlési témában foglalkoznia a Budapesti Békéltető Testületnek (BBT) tavaly, amelyekről a hatósággal is egyeztetniük kellett. Az esetek több mint fele a fogyasztók javára dőlt el. A legtöbb alkalommal a telekommunikációs cégek már a meghallgatás előtt meg tudtak állapodni az ügyfeleikkel – írja a BBT.

A legtöbb panasz – összesen 144 – a Vodafone-ra érkezett, különösen azt követően, hogy a vállalat felvásárolta a UPC-t. Ezután körülbelül 20 százalékkal nőtt meg a panaszosok száma, akik leginkább a korábbitól gyengébb minőségű szolgáltatásokat nehezményezték. Az indokaik között szerepelt a késedelmes hibaelhárítás, a modemek- és set top boxok cseréi, a nem megfelelő számlázás és a szinte elérhetetlen ügyfélszolgálat.

A Vodafone tavaly nyáron cserélte le mobilos ügyfeleinek nyilvántartására használt ügyfélkezelő-rendszerét. Augusztus utolsó hetére gyakorlatilag lezárult a folyamat, de a telefonos ügyfélszolgálat terheltsége utána is nagyobb volt az átlagosnál, ami megnehezítette az ügyintézést

- magyarázza a problémák okait a hwsw.hu.

Másokra is érkezett panasz

A Vodafone mellett más cégekre is érkezett panasz elektronikus hírközlési témában. A sorban utánuk következtek:

  • a Magyar Telekom – 88 panasszal,
  • a Telenor (azaz Yettel) – 32 panasszal,
  • az UPC Magyarország – 10 panasszal
  • és a Digi – 4 panasszal.

A nem a Vodafone-t érintő ügyek java a jótállási igényekre, valamint az előfizetéssel kapcsolatos kérdésekre vonatkozott. Sok kifogás irányult például arra, hogy az ügyfelek eltérő tájékoztatást kaptak a telefonos és személyes ügyfélszolgálatnál, nem volt megfelelő a számlázás vagy a számhordozást nem bonyolították le kielégítően.

Változás a Vodafone-nál

Ha a számlázásnál tartunk: néhány hete írtunk róla, hogy a Vodafone március 31-gyel kivezette a Díjnet elektronikus számlakezelését az otthoni szolgáltatásait igénybe vevő ügyfélkörben. A változtatás az UPC Magyarország Zrt.-vel korábban szerződött partnereket is érinthette, amennyiben korábban használták az említett szolgáltatást.

A telekommunikációs cég szerint a változással „direktebb és közvetlenebb ügyfélkapcsolatot” alakítottak ki. Elektromos számlakezelést javasoltak onnantól az ügyfeleiknek, mégpedig a MyVodafone applikáción keresztül. Azonban a „kellemetlenségek minimalizálása miatt” e-mailes számlakiküldésre is lesz lehetőség egy darabig. Remélhetőleg az átállás nem növelte tovább a panaszosaiknak a számát.

The Conversation

Ne hagyd ki!