Az Internet végét jelző közlekedési tábla egy út szélén
Fotó: Shutterstock

Az aggódó apuka véletlenül egy egész város internetét lekapcsolta

Egy francia férfi megunta, hogy gyermekei túl sokat lógnak az interneten. Végül saját kezébe vette az ügyet. Kijelenthetjük,a terv végrehajtása minden várakozást felülmúlt. Olyannyira, hogy most börtönbüntetéssel és tetemes pénzbírsággal kell szembenéznie.A nagy rejtély

A franciaországi Messanges város lakói a közelmúltban arra lettek figyelmesek, hogy minden egyes nap éjfél és hajnali három óra között nem működik a mobil- és internetszolgáltatás a településen.

Végül egy mobilszolgáltató jelezte a problémát a Agence nationale des fréquences-nek (ANFR), a hálózatokért felelős állami ügynökségnek.

A szakembereknek végül sikerült megállapítaniuk a problémát: valaki egy jelzavaró berendezéssel blokkolja a rádiófrekvenciákat a városban. (A jelzavaró egy olyan eszköz, amely ugyanazon a frekvencián továbbít rádióhullámokat, mint a mobileszközök, így megakadályozza, hogy azok csatlakozzanak a rádiótornyokra)

Nagy a baj

Az ANFR jelentéséből kiderült, hogy az ügynökség egyik technikusa vissza tudta követni a jelet, egészen egy szomszédos város egyik családi házához. A ház tulajdonosa beismerte, hogy nemrégiben vásárolt egy jelzavaró készüléket. Elmondása szerint csupán azt szerette volna elérni, hogy tinédzser korú gyermekei éjszaka ne az interneten lógjanak, hanem aludjanak. Online fórumokon „kutatómunkát” végzett, és úgy döntött, a jelzavaró lesz a legjobb megoldás gyermekei függőségének kezelésére.

Természetesen nem az volt a célja, hogy egy egész várost elvágjon az internettől, azonban Franciaországban a jelzavarók használata illegális, 30 000 euróig terjedő pénzbírsággal és 6 hónap börtönnel büntethető.

Az illetékes ügyészség lefoglalta a készüléket, és vizsgálatot indított a férfi ellen.

Ne hagyd ki!