Az Ericsson és a dél-koreai Samsung elektronikai és távközlési konszern megegyezett minden szabadalmi jogi vita lezárásában és egyúttal több éves együttműködési szerződést kötött egymás szabadalmainak kölcsönös használatáról.


A két cég üzleti titkokra hivatkozva nem hozta nyilvánosságra a részleteket. Azt lehet tudni, hogy 2021. január 1-jétől érvényes az egyezség, amely javarészt a hálózati infrastruktúrákra és a készülékek értékesítésének licencfeltételeire terjed ki. December óta tartott a viaskodás, így rekordnak számít a békekötésre fordított hat hónap, mert az ehhez hasonló szabadalmi háborúk évekig is el szoktak húzódni a tech-cégek között.

Nagy az öröm

Az Ericsson évente csaknem 5 milliárd dollárt (1500 milliárd forint) fektet be a kutatási és fejlesztési részlegébe. A portfóliójában több mint 57 ezer szabadalom található. A Ericsson szabadalmainak jogdíjai a cég működési eredményének nagyjából egyharmadát teszik ki.

A két vállalat vitája, számos ország részvételével, decemberben kezdődött, ami jelentős csapást mért a svéd vállalat első negyedéves forgalmára. Az első 3 hónapban az Ericsson szabadalmi engedélyezésekből származó bevétele 96 millió dollárra esett vissza az egy évvel korábbi 300 millió dollárhoz képest. Az egyezségnek köszönhetően a tech-cég a második negyedévben 240-300 millió dollár közötti bevételnövekedésre számít.

Nem egyedi eset

Korábban a Nokia is nekiment a Samsungnak szabadalmi jogok megsértése miatt, viszont néhány hónapja ők is egyezségre jutottak.

Azért az Ericssont sem kell félteni, ugyanis ellenük is hadjárat indult. A holland telekommunikációs vállalat, a KPN vitte bíróság elé az ügyet, amelyben technológiai fejlesztések jogtalan használatával vádolja az Ericssont. A jelek szerint ebben az ügyben nem lesz hat hónap alatt megegyezés.


The Conversation

Friss

Egészségügy: okos számítással elkerülhető lenne a pazarlás

A drága technológiát csak abból a szempontból kellene támogatni, hogy mennyire okoz nagyarányú egészségjavulást a súlyos betegségben szenvedőknek. Ehelyett mindent megveszünk, mert úgyis az állam állja a számlát.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Wilhelm Gunkel on Unsplash

21 ezer milliárd forintnyi aranyat bányásznának a Börzsönyben

Egy magyar cég aranyat és ezüstöt bányászna Nagyirtás és a Rózsa-hegy kutatási zónában.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Jon Tyson on Unsplash

Parragh átalakítaná az iparűzési adó  rendszerét, Budapest felhördült

Parragh László szerint az átalakítást össze lehetne vonni a formálódó globális társasági minimumadóval.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!