Jelentős változások előtt állnak a távközlési szolgáltatók
Fotó: Shutterstock

Azt már lehet tudni, milyen néven folytatja a Vodafone

Hosszabb interjút adott a 4iG elnöke, a cégé, amely a Vodafone Magyarországra és a Digire is rátette a kezét a közelmúltban. Egyebek mellett beszélt a vállalatokat érintő néhány változásról, illetve a terveikről. Immáron biztossá vált, nevet váltanak a távközlési szolgáltatók.


Jelentős változások előtt áll a Vodafone és a Digi

Jászai Gellért az 4iG csoport elnöke. A vezető egy hosszabb interjúban beszélt például az általa irányított cégcsoport múltjáról, a jelenéről, az elképzeléseiről és a stratégiájáról

2018-ban egy 14 milliárdos árbevételű, 350 főt foglalkoztató IT-cégből indultunk el, és mára eljutottunk oda, hogy egy közel 600 milliárdos árbevételű infokommunikációs technológiai vállalatcsoport jött létre. Nyilvánvaló, hogy rengeteget változott menet közben az árbevétel. Nemcsak nőtt, hanem az is, hogy melyik iparágból mennyi jön. Ma nagyjából úgy oszlik meg, hogy nyilván évekig csak az IT volt, mint bevételi forrás, és 2021 végétől elkezdődött a távközlési bevételek egyre erőteljesebb megjelenése a mérlegünkben. Ma körülbelül 75 és 80 százalék között van, de a 75-höz közelebb a távközlési bevételek aránya

- idézi Jászai Gellért inforádiós nyilatkozatát az Infostart.

Új márka érkezik

A cég a közelmúltban rátette a kezét a Digi és a Vodafone magyarországi távközlési szolgáltatókra is. Az elnök ezen vállalatok jövőjéről is beszélt. Egyebek mellett kijelentette, márkaváltás lesz.

Az összeolvasztott két albán távközlési cégünket is ugyanezzel a „ONE” névvel márkáztuk újra, és ez a kampány most is zajlik. Úgyhogy nem csináltunk titkot abból, és nyilvánvaló, egy márkát szeretnénk nemzetközileg használni majd. Ez minden nemzetközi cégnél, amely lakossági termékeket ad el, alapvetés. Tehát a ONE márkanév lesz várható majd Magyarországon is. Azért nem tudok még biztos vagy pontos időpontot mondani, mert ezen jelenleg is dolgoznak a szakemberek. Ez nem egy olyan egyszerű kérdés. Hiába van meg a márka, hiába van meg a logó meg a színek, tulajdonképpen minden ahhoz, hogy akár holnap is meg lehessen csinálni, ennél sokkal komplexebb kérdésről van szó

- fejtett ki az elnök.

Hozzátette, nemcsak a név fog megváltozni, hiszen például plusz szolgáltatásokkal is készülnek az előfizetőiknek.

Végleg elbúcsúzott a DigiMobil hálózata

Négy éve indult saját infrastruktúrájával - és romániai tulajdonosi körrel - a Digi Távközlési Kft. mobilszolgáltatása Magyarországon. A hálózatuk üzemeltetését júniustól vette át a január végétől velük egy cégcsoportba tartozó Vodafone Magyarország.

A DigiMobil tulajdonosa, az RCS&RDS kezdetben a bevezető tarifákat nulla forintos havidíjért kínálta, amihez akkor 50 GB adatforgalom és hálózaton belül ingyenes hívás- és SMS-forgalom tartozott. Ellenben a szolgáltatás csupán 2x5 MHz-es sávban indult az 1800 MHz-es spektrumon, ami jócskán behatárolta a digis mobilnet kapacitását és a szolgáltatás lefedettségét.

2019-ben a Digi pályázott volna új spektrumra, de a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) nem engedte elindulni a vállalatot az aktuális értékesítési eljárásán, mivel az több feltételnek nem felelt meg.

A Digi jogi útra terelte a dolgot, de elbukott minden fellebviteli lehetőséget. Ezután merült fel annak a lehetősége, hogy eladják a céget a románok. Ez be is következett 2021 márciusában, amikor az RCS&RDS megállapodott a 4iG Nyrt-vel az értékesítésről.

Később a Vodafone Magyarország is a 4iG kezébe került. Június elején a DigiMobil hálózatát a működésracionalizálás részeként lekapcsolta a tulajdonos. A nagyjából 200 ezer ügyfél onnantól a Vodafone infrastruktúráját használja az év végéig. Akkor fognak megszűnni a jelenlegi tarifák is.

Ne hagyd ki!