eső, biztosító

Illusztráció

Fotó: Unsplash

Letarolta a vihar a házadat, kertedet? Így fizet a biztosító!

Augusztus első napjaiban majdnem 2000 kárbejelentés érkezett az Aegon új, Alfa Vienna Csa Insurance Group Biztosító Zrt. néven újramárkázott cégéhez.Július egy mozgalmas hónap volt a biztosítócégek számára. Az Alfához mintegy 7000 kárbejelentés érkezett a nyár második hónapjában, ezeknek a károknak az értéke július 10. és augusztus 5. között pedig elérheti a 730 millió forintos összeget is. A káresemények nagy része Szabolcs-Szatmár-Bereg és Baranya vármegyékhez kapcsolható, városok tekintetében pedig Budapest vezeti a listát – részletezi az adatokat az Alfa közleményében.

Az augusztus eleji elsöprő viharok miatt a cég szakértői még legalább 5700 további bejelentésre számítanak, becslésük szerint ezeknek a teljes kárértéke elérheti a 650 millió forintot.

A bejelentések 41 százalékánál a felhőszakadás, 28 százaléknál pedig a beázás okozott jelentős károkat.

A biztosító ám nem minden esetben fogja megfizetni a vihar okozta károkat – számol be róla az Index. Ahhoz, hogy tényleges kártérítésben legyen része a bejelentőnek, a biztosító elvárja, hogy a tulajdonosok kármegelőző lépéseket tegyenek. Pincebeázás esetében például csak abban az esetben fizet a biztosító az elázott értékek után, ha azokat legalább 15-30 centiméter magasan tárolták. Így a nyitva hagyott ablakok által okozott káresetek után valószínűleg nem fog fizetni a cég – bár ez abban az esetben igaz csak, amennyiben például úgy hagyta magára a lakást a bejelentő, hogy nem zárta be az ablakokat. Ha mondjuk a hőség miatt este szellőztetünk és emiatt reggelre beázik a lakás, az nem jelent ilyenfajta gondot, ilyenkor nyugodtan fel lehet hívni a biztosítót.

Azok a tárgyak és értékek után, melyek a vihar ideje alatt a szabadban voltak tárolva, biztosan nem fognak kártalanítani a cégek. Ebbe beletartozik az az autó is, mely a vihar alatt nem garázsban vagy más fedett területen parkolt, hanem a nyílt ég alatt – bár ilyenkor a casco biztosítás még fedezheti a kárt.

Mit tegyünk, ha a vihar miatt megsérült a lakás?

A szabályok szerint a kár bekövetkeztének dátumától számítva 2 napon belül érdemes bejelenteni azt, ugyanis ilyen esetben a biztosító 5 napon belül köteles kiküldeni egy kárszakértőt.

Jó hír lehet, hogy kisebb összegű (általában 100-150 ezer forintot nem meghaladó) károk bekövetkezte során a biztosító rendszerint szemle nélkül, akár 48 órán belül fizet. Továbbá javasolt a kárról fényképeket, videókat készíteni, ugyanis a dokumentáció lényegesen megkönnyíti a kártalanítást. A javításokat is ugyanígy javaslott rögzíteni.


Forrás: Infostart

Ne hagyd ki!