Karácsonyi ajándéktippek a Haszontól
Fotó: Logitech

Rajongsz a hasznos kütyükért? Van 10 TOP-tippünk karácsonyra

Az ünnepek közeledtével a szállítási lánc akadozása és a chiphiány miatt sokan vannak gondban az ajándékozással. Azt nem garantáljuk, hogy a rendelés időben befut, de néhány ötlettel szolgálhatunk.


Bakelit a bőröndben

Ez az ódon, de elegáns táskába rejtett lemezjátszó igazán szemrevaló csukva és nyitva egyaránt. A Camry CR 1149 háromféle sebességgel és persze sztereóban tudja lejátszani a bakeliteket, van két beépített hangszórója s egy fejhallgató-csatlakozója (3,5 mm-es jack). Emellett csakugyan hordozható a maga háromkilós súlyával és dupla zárszerkezetével. Még az audio be- és kimenet (line in/out) sem hiányzik róla. Egyedül a tápegysége nem retró, de hát ki szeretne egy korhű, kétkilós AC/DC trafót cipelni? Ára: 30 ezer Ft (Nyugaton 66 euró)

Okosóra hölgyeknek

Kisebb és jóval sikkesebb a Garmin Lily, mint az uniszex okosórák. Sport és Classic verziója közt csak annyi az eltérés, hogy az előbbi szilikon-, utóbbi pedig bőrszíjas. Inkább stílusban, mintsem a funkciók halmozásában jeleskedik, és kijelzője nem színes. De az alapvető időmérésen és dátumjelzésen túl így is 12-féle dolgot tud az oxigén- és pulzusméréstől a női témákon át a karcsapások számolásáig (úszás közben). Hatféle színben kapható, egy feltöltéssel öt napig működik. Ára: 56 ezer Ft-tól (Lily Sport; nyugaton drágább)


3D printer Prágából

Tíz éve készíti háromdimenziós nyomtatóit a Prusa Research, ezek kontinensünkön és a tengerentúlon is szép sikert aratnak. Az Original Prusa Mini+ egy kis méretű mindentudó kezdőknek, haladóknak, sőt 3D műhelyeknek, mivel „igáslóként” is befogható. Nyomtatási minősége kiváló, használata egyszerű, önbeállító funkciója és mágneses tálcája ritkaság ilyen áron. Kategóriájában ez a legjobb printer az All3DP amerikai szakportál szerint. Persze olyan üzleti partnernek érdemes ajándékozni, akit érdekel a műfaj. Ára: 420 euró.

Régi szép idő

Nahát, ezt (is) magyarok találták föl! Az elektronikus számkijelzés klasszikusát, a Nixie-csövet a Haydu testvérpár (György és Zoltán) mutatta be 1955-ben. Ma is sok ilyen berendezés működik, de az eredeti csöves retró órák ára jóval ezer dollár fölött jár. A Douk Retro Nixie Clock viszont led-lámpákkal imitálja az ódon stílust, mágneses rögzítésű csöveit könnyű cserélni. Mindegyik világíthat egyforma vagy különböző színben, ezt automatikusan tudja váltogatni. Irodai és otthoni dísznek egyaránt alkalmas. Ára: 150 dollár.

Tuti multitool

Műszakiaknak, barkácsolóknak praktikus egy ún. multitool, azaz többfunkciós szerszám. A Neo márkanevű (01-026 cikkszámú) példány 12-féle eszköz szerepét tudja betölteni, 25 év rá a garancia, led-lámpája és tokja is van. De aki drágábbat akar, az válogathat a Fiskars, Gerber, Leatherman, Victorinox (és hasonlók) széles palettájáról. Bankkártya méretben pedig hölgyek, urak számára egyaránt akad hasznos készlet a SwissCard Classic és Lite szériában. Ha a fentieket kombináljuk, pároknak is jó ajándékot találunk.Árak: Neo multitool 9800 Ft, SwissCard 9900 Ft-tól

Kar\u00e1csonyi aj\u00e1nd\u00e9ktipp

Fotó: Neo Multitool Haszon

Kreatív kütyü két szinten

Leginkább annak szánhatjuk a Wacom One grafikus táblák valamelyikét, aki kezdő vagy félprofi szinten foglalkozik digitális rajzzal, festészettel, képszerkesztéssel. A One 13 nevénél kissé nagyobb, 13,3 colos átlójú, full HD felbontású, nyomásérzékeny képernyő. Erre nagyszerűen lehet rajzolni a mellékelt digitális tollal. Szerényebb árú párja a One Medium saját kijelző nélkül, így kezünk munkáját a számítógép képernyőjén figyelhetjük. Ez online meetingen, oktatáson a skiccekhez is praktikus.Árak: One Medium 25 ezer Ft, One 13 kb. 150 ezer Ft (340 euró).

Mobilfotó-nyomtató

Vadonatúj eszköz a Fujifilm Instax Link Wide, ami „széles” formátumú, 6×10 cm-es képeket printel papírra. A régi polaroidos hagyományt követve ezeknek is van fehér szegélyük. Okostelefonból (iPhone, Android) vagy egy Fuji kamerából közvetlenül „hívhatjuk elő” a fotókat, video-képkockákat. Az alkalmazással összeállíthatók kollázsok, és a lefényképezett rajzokat az app körbevágja, így könnyű bárhová beilleszteni. A zsebben elférő készülék október 22-én jelenik meg.Ára: kb. 60 ezer Ft (150 euró), 10 fotópapír 11 euró.

Zene kintre és bentre

Noha ránézésre szinte pont olyan ez a Bluetooth-hangszóró is, mint elődje, a Logitech Ultimate Ears Wonderboom 2 mégis többet tud. Új funkció a kültéri „turbó” (outdoor boost), amelynek fenyőfa alakú gombja a henger alján van, továbbá két egyforma készülék párosítása a sztereó hangzáshoz (double up). Kompakt méretéhez képest az újabb modell is meglepően erőteljes hangú, amit körkörösen és egyenletesen sugároz. Bírja a port, nedvességet, és egy feltöltéssel 13 órán át zenél, ami szintén szép teljesítmény. Ára: kb. 32 ezer Ft (70 euró).

Fifikás füles

Kiváló hangzású, kényelmesen fejre illő és gyorsan feltölthető vezeték nélküli füles a Sony WH-1000XM3. Bár jóval drágább márkatestvére, az XM4 imitt-amott (leginkább 4 kilohertz körül) jobban teljesít, neki sincs miért röstelkednie. Különlegessége a hangzás egyéni (anatómiai adottságokhoz illeszkedő) optimalizálása. Aktív zajcsökkentő funkciója (ANC) szintén nagyszerűen működik. Kezelése pedig magától értetődően egyszerű. Gyorstöltéssel tíz perc alatt 5 órányi „játékidőt” szippant magába. Három órás normál töltés után viszont akár 30 órán át hallgatható. Ára: 80 ezer Ft (220 euró).

Mobil monitor

Szinte minden menedzser laptopon (is) dolgozik, amit gyakran egy asztali monitorra köt, de ez utóbbit nem viheti magával. Ilyenkor jön jól egy könnyű, kiegészítő képernyő full HD felbontással, beépített mini állvánnyal. A tesztek két közepes árú szereplőjét tudjuk ajánlani. Egyik a tetszőleges szögben dönthető, jó fényerejű Lenovo ThinkVision M14 (csak USB-vel megy). A másik a szerényebb színhűségű AOC I1601FWUX, ez egy kábelen viszi át az adatot és veszi föl az áramot. De csak olyan laptophoz való, amin az USB-C aljzat tudja a DisplayPort átvitelt.Árak: Lenovo 240 dollár, AOC 130 dollár.


Ne hagyd ki!