Rettegjünk az aszpartámtól? Megnyugtató válasz érkezett!

Rettegjünk az aszpartámtól? Megnyugtató válasz érkezett!

Az elmúlt hetekben szinte minden az aszpartám negatív hatásairól szólt, de egy friss állásfoglalás szerint nincs értelme túlzottan aggódni az édesítőszer miatt.


A nyár egyik slágerkifejezése az aszpartám, kis túlzással a csapból is az „aszpartám mentes” italok folynak. Most pedig a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is megszólalt az ügyben – írja az Agroinform.

A NAK szerint nem érdemes félni ettől az édesítőszertől, mivel ha kiegyensúlyozott, egészséges étrendet követünk, az aszpartám nem fog kárt tenni bennünk.

Ez is érdekelhet: WHO: rákkeltő is lehet az aloe vera

Shutterstock

Az egész ügy onnan indult ki, hogy több szervezet – például a WHO is – 2023. július 14-én a lehetséges rákkeltő anyagok közé sorolta az egyik legnépszerűbb édesítőszert, az aszpartámot.

Ezután nem kellett sok időnek eltelnie, szinte azonnal megjelentek az aszpartám mentes kampányok, és azóta sokan halálos ellenségként tekintenek erre az összetevőre.

A NAK szerint a szakértői bizottság az elfogadható napi beviteli határát a korábban is alkalmazott 40 mg/testtömegkilogramm szinten húzta meg, ezáltal pedig a gyártóknak nem szükséges változtatniuk a receptúrákon.

A kamara kiemelte, hogy a tudomány jelen állása szerint kis mennyiségű aszpartám fogyasztása nem jelent veszélyt az emberi szervezetre, így a fogyasztóknak nem szükséges aggódniuk, ám a szervezet szerint a mértékletesség továbbra is kulcsfontosságú tényező.

Emellett arra is felhívták a figyelmet, hogy a különböző nemzetközi kutatócsoportok folyamatosan monitorozzák az ehhez hasonló összetevők hatásait, tehát rendszeresen felülvizsgálják az eddigi eredményeket.

Ne hagyd ki!