Idén sem lett olcsóbb a szállás a Balatonnál
Fotó: Shutterstock

Így drágul idén a belföldi nyaralás

Több belföldi üdülőhelyen legalább öt éjszakára kell foglalni szállást, hogy egyáltalán kapjunk szobát. Az árak is jelentősen emelkedtek és nem csak a panziókban, hanem az éttermekben, vagy akár a múzeumokban is.


Mélyebben kell a zsebünkbe nyúlnunk belföldi nyaraláskor is

A napokban vizsgáltuk meg, hogy milyen többletköltségekkel számoljunk a tavalyi évhez képest, ha valamelyik népszerű európai turistaparadicsomban töltenénk a nyári szabadidőnket. Most azt vesszük górcső alá, hogy tavalyhoz képest mennyivel lehet drágább egy belföldi vakáció a legmelegebb hónapokban.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint átlagosan 19 450 forintba kerül a hazai panziókban egy kétágyas szoba reggelivel egy éjszakára. Ez az ár 11 százalékkal magasabb, mint tavaly ugyanilyenkor, valamint 20 százalékkal nagyobb, mint két évvel ezelőtt – írja az rtl.hu.

Minél népszerűbb, annál drágább

Átlag feletti árakkal találkozhatunk idén nyáron is a különösen népszerű Balatonnál. Tihanyban, vagy például Siófokon 21 ezer forint a legolcsóbb kétágyas szoba reggeli nélkül. Az északi parti településen ráadásul legalább kettőre, a délin pedig legkevesebb öt napra kell foglalni, hogy kiadják a szobát.

Július-augusztusra érdemes foglalni minél előbb. Most jó az ár, persze a tavalyinál már egészen biztosan magasabb lesz

- nyilatkozta Baldauf Csaba, a szállodaszövetség elnöke.

A szakember hozzátette azt is, hogy akár 15 százalékot spórolhat az, aki időben lefoglalja szállását.

Nem csak a szállás lett drágább

A KSH adatai szerint 15,6 százalékkal emelkedtek az éttermi árak is egy év alatt. Nyáron pedig tovább nőhetnek.

Emellett a programok sem lettek olcsóbbak. A múzeumi belépők nagyjából 10 százalékkal drágultak 2021 azonos időszakához képest, és most átlagosan 1230 forintba kerülnek.

Ezzel kalkulálhatunk pünkösdkor

Baldauf Csaba az InfoRádióban beszélt arról, hogy soha nem látott mértékben nőtt az ultrarövid foglalások száma idehaza. A pünkösdi hétvégére pedig 80-90 százalék környékére várják a szállodák kihasználtságát például Hévízen vagy a Balatonnál, így egy kicsivel elmaradhat a forgalom a múlt év azonos időszakához képest.

Még az is elképzelhető, hogy a következő 3-4 napban sok rövidtávú foglalás érkezik. Ebben az esetben 90 százalék fölé is mehetünk, de az elmúlt évek tapasztalata az volt, ha pünkösd júniusra esik és nagyon közel van a nyári nagy szabadsághoz, akkor egy picit visszafogottabb a kereslet, hiszen másfél hónapon belül két jelentősebb kiadást nem minden család tud megengedni magának

– mondta a szakértő.

Baldauf Csaba hozzátette, hogy manapság egyre gyakrabban fordul elő, hogy reggel jelentkezik a vendég, és délutánra már kellene neki a szoba. Ez korábban nem volt jellemző. A szakértő ezért biztos abban, hogy sok szálloda akár 95 százalékos kihasználtsággal is működhet idén júliusban és augusztusban a népszerűbb üdülőhelyeken.


Ne hagyd ki!