The Beatles zenekar 1966-ban
Fotó: Getty Images

Falfirka több száz millióért? Attól függ, ki volt az elkövető!

1 millió dollár, azaz nagyjából 363 millió forintot adhatnak egy aukción azért a faldarabért, amelyet a Beatles tagjai írtak alá érdekes körülmények között az USA-ban, 1964-ben.


Rengeteg hírességhez kapcsolódó használati tárgy, ereklye kel el időről-időre egy vagyonért. Most a New Jersey-i Gotta Have Rock and Roll aukciós cég egy 119 tételt számláló The Beatles-tematikájú árverést hirdetett meg, amelyben még Jimi Hendrixhez, Pink Floydhoz és Michael Jacksonhoz kötődő tárgyakat is kínálnak eladásra.

Ez is érdekelhet: Dupla életműrekord: 300 millióért ment el egy Rippl-Rónai festmény

Itt jöhet szembe az érdeklődőkkel a főattrakcióként számontartott, dedikált faldarab, amely sokáig egy szórakozóhelyben volt megtalálható.

A különleges falszignók története az első amerikai televíziós szereplésükhöz kötődik. Ahogy a Robb Report felidézi, 1964-ben az Ed Sullivan Show-ba látogatott el a liverpooli banda, ahol a zenekari tagok megörökítették nevüket egy nagy mozgatható falra. Ez ott akkor háttérnek szolgált, mindezért pedig. Jerry Gortot, a színpadmestert lehet megdicsérni.

Ezt is olvasd el! Ritka dinoszaurusz-csontvázat árvereznek el, kiakadtak a tudósok

Először John Lennon, Paul McCartney és George Harrison írták alá a díszletet. Ezután jött Ringo Starr, akit a derekánál fogva kellett felkapni, hogy otthagyja az autogramját. A nevükön kívül The Beatles were here, azaz Itt járt a Beatles szöveg és arcrajzok kerültek a 40x120 cm-es falra.

A faldarab a rákövetkező évtizedekben kézről-kézre járt, amíg egy fiatal Beatles-rajongótól a Louisiana állambeli Baton Rouge-ban található Southdowns Lounge-ba nem került. A szórakozóhely tulajdonosának felesége pedig egy Los Angeles-i kiállításon adta tovább a relikviát a 2000-es évek legelején.

Az aukciós darab itt megtekinthető. Maga az árverés augusztus 30-ától szeptember 23-áig tart és a hírek szerint akár hétszámjegyű összeget is adhatnak dollárban a XX. század egyik legikonikusabb zenekara által aláírt faldarabért.


Ne hagyd ki!