Dinoszaurusz csontváz feje egy múzeumban
Fotó: Pixabay

Ritka dinoszaurusz-csontvázat árvereznek el, kiakadtak a tudósok

Egy 76 millió éves ép dinoszaurusz-csontvázat bocsát árverésre a Sotheby’s a hónap végén. 5 és 8 millió dollár (2 milliárd és 3,2 milliárd forint) közötti összeget remélhetnek érte, miközben paleontológusok arra panaszkodnak, hogy tengernyi tudományos információtól esnek el a leletek magánkézbe kerülésével.


A jó állapotban lévő Gorgosaurus dinoszaurusz - maradvány 3 méter magas és 6 és fél méter hosszú. A faj a Tyronnasaurus rex kisebb testű rokona. A csontvázra 2018-ban bukkantak a montanai Havre közelében.

Rácuppantak a gazdagok

Szakértők szerint nehéz kijelenteni, hogy egyre gyakrabban kerülnek többmillió dolláros üzletek révén dinoszaurusz-csontvázak magánkézbe, mindenesetre volt néhány hasonló adásvétel az elmúlt években.

Egy Stannek elnevezett Tyronnasaurus rex csontvázát rekordáron, 31,8 millió dollárért (közel 13 milliárd forintért) adták el 2020-ban. A hasonló árveréseken hírességek, például Nicolas Cage és Leonardo DiCaprio is feltűnnek.

Kiakadtak a tudósok

Paleontológusok szerint a trend aggodalomra adhat okot, mert ritka maradványok gyakorlatilag elérhetetlenné válnak a tudósok számára. A magánkézbe kerülő fosszíliákat nem láthatja a közönség és nem tanulmányozhatják a szakértők sem.

Visszataszító ez az aukció

- fogalmazott Thomas Carr, a Carthage College paleontológusa. Kifejtette, hogy a Gorgosaurus csontvázából keveset, mint mondta, csupán maroknyit tártak föl az Egyesült Államok területén, miután a legtöbb ilyen maradványt eddig Kanadában fedezték föl.

Carr szerint a hasonló aukciók azt a képzetet keltik, hogy egy dinoszaurusz csontváz értéke inkább anyagi, mintsem tudományos.

Egy ilyen csontváz értéke az az információ, ami a csontokból kinyerhető. A tudósok ilyenkor hatalmas, értékes információmennyiségtől esnek el

– tette hozzá.

Csak az USA-ban lehet ilyet

Ha egy hasonló fosszília magánkézbe kerül, a tulajdonos elzárhatja azt a közönség elől, vagy akár ismét eladhatja, ami megnehezíti a tudósok számára, hogy hosszú távú vizsgálatokat végezzenek, korábbi kutatások eredményeit megerősítsék, vagy új tudományos kérdéseket tegyenek föl.

Más országokban, Kanadában, Mongóliában, Brazíliában és Kínában törvények védik a hasonló fosszíliákat, bárhonnan is kerüljenek elő. Az Egyesült Államokban viszont csak akkor kell beszolgáltatni az ilyen csontokat, ha azokat szövetségi területen találják. Másutt ritkán fordul elő, hogy törvényesen lehetne elárverezni hasonló leleteket – mondta a kanadai Royal BC Múzeum kurátora.

Az árverések ráadásul felviszik a többi hasonló lelet árát is. Egy múzeumnak is fizetnie kell egy dinoszaurusz csontvázért, de nagyságrendekkel kevesebbet, 5 millió dolláros büdzséjük pedig biztosan nincs erre a célra.

A július 28-án kalapács alá kerülő csontvázról itt látható videó.

Ne hagyd ki!