Karácsonyi koccintási tippek a Haszontól
Fotó:123RF

A Haszon 10 tippje karácsonyi koccintáshoz

Nem kell feltétlenül meginni, üzleti ajándéknak is jó választás lehet egy üveg nemes nedű karácsonyra. Összegyűjtöttünk 10 ünnepi tippet.


Ritka kincs

Számomra a Rare Millésime 2008 maga a végtelen, azzal a határtalan, gazdag, folyamatosan áradó fiatalságával és frissességével. Máris élmény kóstolni, kivételes komplexitást és ásványos karaktert mutat, amelyet tovább árnyalnak keleties aromái és a végtelen hosszú eltarthatóság ígérete

– írja körül Régis Camus pincemester a Rare legújabb évjáratát. A csodás champagne-t olyan luxushotelekben és fine dining éttermekben poharazzák, mint az Atelier Roubuchon (L’Atelier de Joël Robuchon), a shanghai Peninsula Hotel, a párizsi Pavillon de la Reine vagy a firenzei Four Seasons. Most ezt az érzést varázsolhatja ön is otthonába, ha ezt a különleges karakterű, szó szerint ritka champagne-t választja. Ajándékként pedig díszdobozos változatban is elérhető.

Kapható: champagneshop.com

Ára: 70 000 Ft

Rózsaszín buborékok

Egy palack finom champagne-t nem mindenki engedhet meg magának a hétköznapokban, azonban az év végi ünnepléseknél keresve sem találhatunk megfelelőbb alkalmat a buborékokra. A Paul Bara Grand Rosé de Bouzy tétele pinot noir és chardonnay szőlőkre alapul, a „rozéságot” pedig a champagne-i borvidéken egyedüliként megengedett hozzáadott vörösbor adja. Kevésbé dominál a málna és az eper, mint amit a honi rozé tételeknél megszoktunk, így biztos választás mindazok számára, akik kedvelik a minőségi italokat.

Kapható: Bortársaság

Ára: 17 500 Ft

Exkluzív dupla élvezet

A Kreinbacher Birtok tételeit megvásárolva vagy éppen kortyolgatva abban a magabiztos tudatban dőlhetünk hátra, hogy éppen mi is a hazai pezsgőreneszánsz egy parányi részévé válunk. A borászat évről évre aranyérmekkel tér haza a legrangosabb nemzetközi versenyekről, és a pezsgő kiemelkedő minőségéért – a hazai szakértőkön kívül – tanácsadóként egy tapasztalt champagne-i pezsgőmester is felel. A 100%-ban furmintból készült Prestige Brut tételük a magnum palackban kirobbanóan friss és gazdag arcát mutatja, buborékai kivételesen simogatóak. A különlegességek kedvelőinek ajánljuk.

Kapható: Bortársaság

Ára: 20 500 Ft

Pár pohár nyár

Egyelőre még tartja magát a sztereotípia, miszerint a férfiak előnyben részesítik a testes, sokrétű vörösborokat. Így év vége felé sokan nyúlnak a felső polchoz, ha ajándékozásról van szó. A Fanti Brunello di Montalcinója alapja Toszkána legnépszerűbb szőlője, a sangiovese. Gyümölcsös aromaprofilját szépen kerekítik a hordófűszerek, és kellő komolyságot biztosít számára a sok éves érlelés. Borhoz értőknek vagy egész egyszerűen Olaszország szerelmeseinek keresve sem találnánk jobb választást, amely kiválóan megállja a helyét paradicsommal gazdagon megrakott ételeink mellett is.

Kapható: aborbolt.com

Ára: 16 360 Ft

Boldogságos

Néhány évvel ezelőtt debütált az Egri Bikavér fehér párja, az Egri Csillag. Ebben az új házasításban pedig visszaköszön mindaz, amit számunkra az egri terroir nyújthat – csak fehérben. Talán nem is sejtjük, amikor leveszünk egy egri cuvée-t a polcról, hogy valójában éppen csillagokat tettünk a kosarunkba… A borvidék kapcsán a St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet neve megkerülhetetlen, így ha minőségi fehéret keresünk, ne is menjünk messzebb. Citrusok, lágy virágillat, érett őszibarack alkot tökéletes balanszot a bor testességével.

Kapható: standrea.com

Ára: 3750 Ft

Édes mámor

Tokaji aszút a lehető legritkábban vásárolunk magunknak, viszont ajándék gyanánt sokan választják hazánk aranyát. A Disznókő Szőlőbirtok száraz borai mellett elsősorban tokaji édesborokkal foglalkozik, így a késői szüretelésűek mellett szamorodnit és aszút is találunk a porfóliójukban. A Sárga Borház néven futó 2017-es 5 puttonyos aszújuk az elmúlt tíz év egyik legszebb évjáratából került palackba. Ez a mézes, aszalt sárgabarackos, trópusi gyümölcsökben gazdagon tobzódó tétel akár önmagában, akár érlelt sajtok méltó párjaként teszi felejthetetlenné az év utolsó napjait.

Kapható: Veritas

Ára: 6500 Ft

Üveges zöld arany

Sokféle olívaolajat lehet kapni itthon, de igazi olíva csak egy van. A pomázi bolt tulajdonosa elkötelezetten keresi-kutatja a legjobb olívaolaj-termelőket Óperencián innen (egyelőre azon túl nem). Így az Igazi Olíva portfóliójában csúcsminőségű spanyol és olasz olajok között válogathat az érdeklődő. Mellényúlni lehetetlen, az élmény pedig addiktív: aki egyszer megízleli a „pomázi” olajokat, garantáltan visszatérő vásárló lesz. A webshopból is elérhető termékek között különösen népszerű az Artajo 8 elnevezésű olaj, ami pont annyira csíp, amennyi még mindenki számára kellemessé teszi az étkezést.

Kapható: igazioliva.hu

Ára: 3200 Ft

Füles fotelben hátradőlve

A legtöbb borstílusnak megvan a maga évszaka, a portóié pedig hamisítatlanul a tél. Képzeljük csak magunk elé: odakint kavargó hópihék, idebent duruzsoló kandalló, egy kényelmes fotel, egy elgondolkodtató könyv – ehhez a szcenárióhoz pedig elengedhetetlenül hozzátartozik egy finom, sokrétű párlat is. A Graham’s 20 Year Old Tawny diós és aszalt gyümölcsös aromaprofiljával simul bele a sülő bejgli illattengerébe, és bárkit rabul ejt, aki egy kicsit is fogékony arra, hogy kilépjen a bor mögül, s elkalandozzon a párlatok lenyűgöző világába.

Kapható: Bortársaság

Ára: 18 900 Ft

Apátsági termékek

A Pannonhalmi Főapátság több mint ezer éve hagyományozza receptjeit generációról generációra, ennek eredményeként ma már nemcsak a borral és a levendulával köthető össze a nevük. Folyamatos kísérletezésük eredményeként évről évre lepnek meg bennünket valamilyen újdonsággal úgy, hogy mellette a régebbi termékeikről sem szabad megfeledkezni. Webáruházukban bárki játszi könnyedséggel állíthatja össze a megajándékozott számára személyre szabott csomagot – a csokoládétól kezdve egészen a gyógynövényes likőrökig. Mindehhez idéntől először különleges, évezredes belga tradíciókra alapuló sör is választható.

Kapható: apatsagitermekek.hu

Egy igazi klasszikus

Valószínűleg nincs olyan borkedvelő, aki ne hallott volna Gere Attiláék Kopar tételéről. Koncentrált ízjegyek, egy kis mineralitás, erdei bogyósok, dohány jellemzi ezt a cabernet franc, cabernet sauvignon és merlot házasítást. A pincészet zászlósborát maximális tisztelet övezi, amely megköveteli a maga helyét mindenki asztalán vagy éppen borhűtőjében. Az ünnepek vörösbora kiváló ajándék, hiszen ez az a nedű, amelyet ritkán veszünk magunknak, sokkal inkább másoknak szerzünk vele örömet.

Kapható: gere.hu

Ára: 8500 Ft


Ne hagyd ki!