Nem tetszik a rendszer? Sok brit turista morog az utazási szabályok miatt
Fotó:123RF

Nem tetszik a rendszer, sok brit turista morog a szabályok miatt

Nagy-Britannia május 17-én feloldotta az utazási korlátozásokat. A veszélyesnek ítélt országokba csak akkor utazhatnak a polgárok, ha hazatértükkor 10 napos karanténba vonulnak. Sokaknak ez nem tetszik, viszont az utazási irodákat ez nem érdekli – írja a BBC.


Az ellenőrzések megkönnyítése érdekében a brit kormány 3 kategóriába sorolta a világ országait. Piros jelzést kaptak a legveszélyesebb országok, ide egyáltalán nem javasolják a polgárok utazását. Sárga jelzéssel látták el a közepesen veszélyes országokat. Aki ilyen területre utazik, a visszatérést követően 10 napos karanténba kell vonulnia. Ez idő alatt 2 PCR tesztet el kell végeztetnie. Ha letelik a 10 nap, és a tesztek negatívak, minden mehet tovább a megszokottak szerint. Zöld jelzéssel egyelőre 12 országot láttak el. Ezekre az országokra semmilyen megkötés nem vonatkozik.

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy számos népszerű turisztikai célpont került sárga besorolás alá. Egyebek között Franciaország, Görögország, Olaszország, Spanyolország és Horvátország (illetve Magyarország is).

Hoppon maradt turisták

Fontos megjegyezni, a besorolások inkább csak útmutatásként szolgálnak, mintsem valódi törvényként. Ezt az utazási irodák keményen ki is használják. Rengeteg turista már korábban lefoglalta a nyaralását a sárga kategóriába eső országokba, viszont sokuk nem engedheti meg, hogy 10 napot karanténban töltsön. Leginkább a munkája miatt. Az utazási irodák viszont nem térítik vissza a kifizetett összegeket, mondván, semmi akadálya az elutazásnak. Lényegében egyéni probléma, ha valakinek terhet jelent a karantén. Ráadásul arra sem adnak lehetőséget, hogy másik időpontra tegyék át a vásárlók a foglalásaikat.

Ez azért is érdekes, mert 2020-ban a legtöbb utazási iroda legalább arra engedélyt adott, hogy a vásárlók áttegyék az utazásukat egy másik időpontra.

Nincs kivétel

A legtöbb vállalat, bár morálisan megkérdőjelezhetően, mégis jogszerűen jár el. Az Egyesült Királyság legnagyobb utazási irodája, a Tui például továbbra is kínál utazási csomagokat a piros zónákba. Az is kiderült, hogy a legtöbb utazási biztosítás nem terjed ki a legveszélyesebbnek ítélt országokra. Ebben az esetben annyit tehet az érintett (ha nagyon muszáj elutaznia), hogy közvetlenül az utazási irodával köt biztosítást. Mondanunk sem kell, ez dupla költséget jelent. A Tui azok közé tartozik, akik lehetőséget adnak a foglalások elnapolására (például 2022 nyarára). Ebben az esetben vállalnia kell a vásárlónak, hogy minden jövőbeni többletköltséget kifizet.

Rengeteg turista arról panaszkodott a BBC-nek, hogy a mostani utazásaikat is tavaly nyárról tették át abban bízva, mostanra javulni fog a helyzet. Sajnos nem így történt.

Az a fránya kiskapu 

Az Egyesült Királyság kormánya a napokban figyelmeztette az utazási irodákat, készen kell állniuk a koronavírus miatt meghiúsult utazások árának visszatérítésére. Tavaly több mint 23 ezer panasz érkezett a versenyhivatalhoz, amely összesen 200 millió fontos büntetést szabott ki a vállalatokra. Az új rendelet értelmében kötelesek visszatéríteni a vásárlók pénzét, vagy biztosítaniuk kell egy új időpontot a megvásárolt csomagok érvényesítésére. Viszont erre csak akkor kényszeríthetők, ha a vírus miatt nem lehetséges az utazás. Jelen állás szerint viszont nyugodtan elutazhat bárki bárhova, ha vállalja a karantént és a teszteket. Így nem kötelezhetők a vállalatok a kártérítésre.


Ne hagyd ki!