Nem csak a citrusfélék C-vitamintartalma lehet kiemelkedően magas
Fotó: Shutterstock

5+1 élelmiszer, ami erősítheti az immunrendszerünket

A citrusféléken túl több olyan élelmiszer is van, amely gazdag C-vitaminforrás lehet a szervezet számára. Szükségünk is van a vitaminra, hiszen az immunrendszer fontos támogatója. Mutatunk 5+1 egyszerű élelmiszert, amelynek ajánlott lehet a fogyasztása.


Ezért van szüksége a szervezetünknek a C-vitaminra

Sokan citrusfélék, például narancs fogyasztásával növelik C-vitamin bevitelüket a szervezetükbe. Teszik ezt azért, mert a vitamin erős antioxidáns, valamint megerősíti az immunrendszert a vírusok és fertőzések ellen. Segíthet megvédeni minket bizonyos krónikus betegségek, például szívbetegségek, vagy rákos betegségek kialakulásától is. Hozzájárul továbbá a sebek gyorsabb gyógyulásához, valamint a jobb fehérje-anyagcseréhez, és a vas felszívódásához – írja a magyarmezőgazdaság.hu.

A citrusfélék mellett azonban több növény létezik, amelynek fogyasztása biztosíthatja a szükséges C-vitamin mennyiségét a szervezetünkben. Most bemutatunk néhányat.

1. Szamóca

Ugyan jelenleg nincs szezonja, azonban a legnépszerűbb gyümölcsök között tartják számon. Egy adag, 130 grammnyi szamóca nagyjából 98 milligramm C-vitamint tartalmaz, ami az RDI (ajánlott napi bevitel) 108 százaléka.

2. Kelkáposzta

130 gramm nyers kelkáposzta 23 milligramm C-vitamint tartalmaz, ami az ajánlott napi bevitel 26 százaléka. A káposzta mellett egyébként ajánlott olyan sötét leveles zöldségek fogyasztása is, mint például a fehérrépa, a mángold és a spenót. Ezek a növények a kelkáposztával együtt vasat, kalciumot, K-vitamint, fehérjét és nitrátokat is tartalmaznak, amelyek például az erek működését javíthatják és csökkenthetik a magas vérnyomást is.

3. Brokkoli

Sok más egészséges élelmiszerekről szóló lista mellett, a C-vitaminban leggazdagabbakról szólóra is rákerült a brokkoli. Egy adag brokkoliban, ami 128 grammnak megfelelő mennyiség (kevesebb mint 50 kalória), körülbelül 81 milligramm C-vitamin van. Tápanyagdús zöldség, a kalóriaszintje is nagyon kedvező, ami még vonzóbbá teheti a fogyasztását. Leginkább párolva vagy sütve ajánlják.

4. Kelbimbó

A keresztesvirágúak családjába tartozó növény szintén remek C-vitaminforrás, és talán a brokkolinál is valamivel nagyobb a C-vitamin tartalma. Egy adag belőle az ajánlott napi bevitel 107 százalékát fedezheti. Elkészítését a brokkolihoz hasonlóan ajánlják a szakemberek.

5. Paradicsom

A paradicsomot sokan nyersen is szeretik, azonban akár főve vagy sütve is nagyon ízletes lehet. 100 gramm belőle 23 milligramm C-vitamint tartalmaz (RDI szintje: 26 százalék), de más, az egészség számára kedvező anyagokban is gazdag. A paradicsom fogyasztása például bizonyítottan csökkenti a koszorúér-betegség és a szívbetegségek kockázatát.

+1: Kakukkfű

A kakukkfű kissé kilóg a sorból, hiszen egy fűszernövény. Nagy adagokban jellemzően nem fogyasztjuk, azonban hatalmas mennyiségben tartalmaz C-vitamint. 28 gramm ebből a növényből fedezné a napi C-vitaminszükségletünk 50 százalékát. Kiváló kecskesajttal és almával együtt, valamint csirke, hal és tofu fűszereként is.

Ne hagyd ki!