Térkép, azon rengeteg pénz
Fotó: Unsplash

7 pénzügyi tipp digitális nomádoktól leendő világutazóknak

Corritta Lewis és felesége 2020 januárban döntöttek úgy, hogy eladják szinte minden ingóságukat, hogy azt követően összepakoljanak, és nyakukba vegyék a világot. Döntésük örökre megváltoztatta az életüket, ehhez viszont az kellett, hogy indulás előtt alaposan megtervezzék költéseiket. Sokan döntenek manapság a digitális nomádság mellett, nekik állította össze az amerikai pár az alábbi hét pontból álló, pénzügyi tippeket tartalmazó listát.1. Mindig tervezzünk meg jó előre!

Lewis és párja szerint érdemes legalább egy évvel az utazás előtt megtervezni a pénzügyeinket, így lehetőségünk lesz arra, hogy minden felesleges kiadást lefaragjunk. Éttermi étkezések helyett főzhetünk otthon is, az új ruhák vásárlása helyett pedig járhatunk használtruha-kereskedésekbe.

P\u00e9nz\u00fcgyi tervezet illusztr\u00e1ci\u00f3ja

Illusztráció

Fotó: Marten Bjork/Unsplash

2. Olyan úti célokat válasszunk, ahol kitart a pénzünk!

A világutazók általában hosszú távra terveznek, emiatt lehet, hogy a kötelező úti célokat inkább kerülik. Ennek oka lehet az is, hogy a turizmustól távol eső városokban a pénzük is tovább kitart. De ehhez kapcsolódik még a szállás-, étkezés- és utazástípusok megfelelő megválasztása is: Ha közös alvóhelyeken alszol, utcai árusoknál vásárolsz ételt vagy stoppolsz, elég messzire el tudsz jutni.

3. Szezonon kívül utazni olcsóbb!

Utazásaink időpontjával kapcsolatban próbáljunk meg rugalmasabbak lenni, sokat spórolhatunk ugyanis, ha nem a turistaszezon közepén érkezünk meg aktuális célállomásunkra.

4. Éljünk a co-living lehetőségével!

Amennyiben van rá lehetőséged, válaszd a co-living munkavállalási opciót. Ebben az esetben nem csak irodaihelységet biztosít neked a munkáltató, de a szállodai szobád árát és a közüzemi számlákat is ő fogja állni.

Ha mégis lakást bérelsz, mindenképp kérdezz körbe előtte barátokat, digitális nomádokat, helyieket!

5. Olyan munkát keressünk, ami lehetővé teszi az utazást!

Távmunka szempontjából a munkaerőpiac jobb, mint valaha, ebben pedig a világjárvány is segített. Keress olyan munkát, ami lehetővé teszi, hogy bárhonnan dolgozz! Ha ez nem jön össze, még mindig alapíthatsz saját vállalkozást.

Egy n\u0151 a tengerparton dolgozik

Illusztráció

Fotó: Peggy Anke/Unsplash

6. Maradjunk mindenhol csak egy kicsit tovább!

A digitális nomád-életmód természetesen arról szól, hogy minél többet lássunk a világból, de fenntarthatóbb és kifizetődőbb, ha mégis mindenhol csak egy kicsit tovább maradunk.

Hogy mi az a kicsi? Azt mindenki döntse el maga, de egy biztos: ha már indulnál, akkor még maradnod kell – de csak egy keveset.

7. Mindent vagy semmit – a lehető legrosszabb megoldás!

A tudatos pénzköltést akkor se felejtsd el, ha már útra keltél. A továbbutazást mindig azzal kezdd, hogy utánajársz, valóban lehetséges-e a célországból dolgoznod, így nem kerülsz abba a helyzetbe, hogy a megtakarításaidat kell felélned.

Forrás: Travel&Leisure

The Conversation

Ne hagyd ki!