Élet, erő, egészség minden korosztálynak
Fotó: Shutterstock

10 könnyen betartható fogadalom az egészségedért

Apró életmódbeli változtatások is nagy egészségügyi előnyökkel járnak. Ezt nem celebek, guruk vagy élelmiszercégek állítják, hanem tudományos vizsgálatok igazolják.


1. Előbb enni sokkal jobb

Ha korábban kezdjük és fejezzük be a kalóriabevitelt, az kedvezően hat szív- és érrendszerünkre. Egy több mint 103 ezer fős vizsgálat kimutatta, hogy minden egyes óra, amivel a reggelizés késleltették, 6%-kal növelte a szív- és érrendszeri betegségek esélyét. Tehát aki délelőtt 10-kor reggelizik, szemben a korai 7 órával, az 18%-kal nagyobb kockázatnak teszi ki magát szív- és érrendszeri problémák terén. Akik este 9 után esznek, azoknál 28%-kal nagyobb volt az agyi érrendszeri betegségek rizikója, például a stroké – szemben azokkal, akik este 8 előtt befejezték az utolsó étkezést.

2. Agyfrissítő guggolás

Javítja az agyműködést a hosszan tartó ülés megszakítása guggolással. Észrevette már, hogy az agya kezd ködösödni, ha túl sokáig ül? Egy nemzetközi tudóscsoport is ezt tapasztalta, és kiderítette, hogy a hosszan tartó ülés közben 20 percenként végrehajtott egyperces félguggolás fokozta a résztvevők kognitív képességeit. Minden ismétlés kb. 4 másodpercig tartott, ami azt jelenti, hogy húszpercenként 15 guggolást érdemes végezni az „agyfrissítéshez”. Egy másik tanulmány szerint a rövid, de erőteljes fizikai aktivitás (pl. lépcsőzés, cipekedés) hatékonyan csökkenti a rák kockázatát.

3. Tejet a kávéba

Egy kis tej hozzáadásával fokozható a kávé antioxidáns tulajdonsága – állapította meg két laboratóriumi tanulmány is. Ez a gyulladáscsökkentő jelleg annak köszönhető, hogy a tejben lévő cisztein fehérje kölcsönhatásba lép a kávéban lévő kétféle, ún. polifenollal. Aki mégse így inná a feketét, az is élvezheti az előnyeit. Egy másik tanulmány szerint a vér magasabb koffeinszintje összefügg az alacsonyabb testtömegindexszel, a kevesebb testzsírral és a 2-es típusú cukorbetegség kisebb kockázatával.

Ön inkább a teát kedveli? Az is jó, mert a matcha nevű zöld tea hatékonyan enyhíti a depressziót, míg a kombucha néven ismert fermentum csökkenti a vércukorszintet 2-es típusú diabétesz esetén.

4. Szundítsunk, ha szükséges

Egy új tanulmány ok-okozati összefüggést talált a szundikálás és az agytérfogat közt, ami az agy egészségének egyik mutatója. Végre egy kis tudományosan alátámasztott egészségügyi tanács, amivel mindenki egyetérthet! A University College London tanulmánya szerint a rendszeresen szundikáló emberek teljes agytérfogata nagyobb, mint azoké, akik nem szunyókálnak. Utóbbiaknál ez a mutató 2,6–6,5 évnyi öregedésnek felelt meg.

5. Szívhez szóló diéta

Érdemes a „jó” vagy „káros” ennivalók helyett inkább az általános táplálkozási mintázatra figyelni. Az American Heart Association (kardiológusok társasága) tízféle diétát értékelt aszerint, hogyan csökkentik a kardiometabolikus szindróma kockázatát – ilyen az elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség, érelmeszesedés. A győztes a DASH étkezési terv, ez minimalizálja a só, cukor, alkohol bevitelét és a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását. A második helyezett a peszkateriánus diéta (laktovegetáriánus menü, plusz hal, tojás). Ezt követi a mediterrán, a vegetáriánus és a vegán étrend.

6. Napi négyezer lépés

Ennyi is elegendő egy lengyel tanulmány szerint ahhoz, hogy csökkentsük a halálozási kockázatot. Manapság sokan az okosórájukat figyelve próbálják elérni a napi tízezer lépést. Ám ennek kevesebb mint a fele is jócskán mérsékeli a halálozás rizikóját (bármilyen okból is következne az). Emellett érdemes gyorsítani: egy másik kutatás szerint az 5-6 km/órás tempójú gyaloglás 24%-kal csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, a még gyorsabb lépések 40%-kal.

7. Jó étrenddel jobban alszunk

Egy új svéd tanulmány szerint az, hogy mit eszünk, befolyásolja az alvás minőségét. Bár azok a vizsgált személyek, akik napközben magas zsír- és cukortartalmú ételeket ettek, romlott az alvásuk minősége, noha ugyanannyit aludtak, mint máskor. A vizsgálatban figyelték a lassú hullámú alvást (SWS – slow wave sleep), amely fontos az emlékek megszilárdításához és agyunk regenerálódásához. Akik alacsony zsír-, illetve cukortartalmú étrendet követtek, több ideig voltak a lassú hullámú fázisban. Viszont az egészségtelen ételek hatása két(!) éjszakán át tartott.

8. Elsózott cukorbetegség

A nagy mértékű sófogyasztás jelentősen növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Már mindenki ismeri a tanácsot, hogy magas vérnyomás esetén kerülje a sót. De egy új kutatás szerint ez a „fehér méreg” a 2-es típusú cukorbetegséggel is összefüggésbe hozható, méghozzá 40%-os mértékben. A kutatók szerint a só nagyobb adagok fogyasztására ösztönzi az embereket, ami más cukorbetegség-kockázati tényezőkhöz, például elhízáshoz és gyulladáshoz vezethet.

9. Több magnézium kell

Megállapították, hogy a több magnézium fogyasztása javítja agyunk egészségét, különösen a nőknél. Sok magnézium van például a következőkben: magvak, teljes kiőrlésű gabonafélék, leveles zöldségek, kesudió, mandula, tofu, étcsokoládé. A kutatók megállapították, hogy akik naponta mintegy 550 milligramm magnéziumot fogyasztottak, azoknak az agya kereken egy évvel volt fiatalabb, mint a testük, amint betöltötték az 55. életévüket.

10. Legyünk hétvégi harcosok

Akik heti néhány napra koncentrálják a testmozgást, hasonló egészségügyi előnyökhöz jutnak, mint azok, akik gyakran edzenek. A Massachusetts General Hospital kutatása (közel 90 ezer ember adataiból) kiderítette, hogy a csak hétvégén végzett, körülbelül két és fél órás – mérsékelt vagy erőteljes – fizikai aktivitás szinte ugyanolyan hatékonyan csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját, mint a napi testmozgás.

A cikk szerzője Ambrus András

Források: NewAtlas, ScienceAlert, Wissenschaft.de


Ne hagyd ki!