Olyan elektromos kanalat fejlesztett ki a Kirin nevű japán cég, amely becsapja nyelvünket. Úgy érezzük sósabbnak az ételt, hogy kevés só van benne. Ezzel pedig az egészségünket is védjük.
Egy japán italgyártó cég új elektronikus evőeszközökkel kíván segíteni az embereknek abban, hogy kevesebb sót is elegendő legyen felhasználni az elfogyasztandó élelmiszereknél. Az innovatív kanál állítólag sózás nélkül fűszeresebbé teszi az étel ízét, ezt pedig gyenge elektromos áram alkalmazásával lehet elérni - írja az Economx.
50 ezer forintnak megfelelő jenbe kerül
Az áram tömény nátriumionokat juttat a nyelvbe, így az ennivaló körülbelül 50 százalékkal sósabbnak tűnik. Az ízfokozó kanál szerintük különösen alkalmas levesekhez és currykhoz. Négy különböző fokozat közül lehet választani, aszerint, hogy mennyire szeretnénk sós ízt a szánkban érezni.
E speciális kanalat jelenleg körülbelül 20 ezer jenért lehet megvenni, ami durván 50 ezer forintot jelent. Hogyan is néz ki ez az eszköz? Ebben a videóban megnézhető.
Ezért veszélyes a túl sok só
Felnőttek számára az Egészségügyi Világszervezet (WHO) napi maximum 5 gramm só fogyasztását javasolja. A sószegény diétához hozzájáruló kanál elvileg segít ebben. Egy új kutatás szerint ez a „fehér méreg” a 2-es típusú cukorbetegséggel is összefüggésbe hozható, méghozzá 40%-os mértékben. A kutatók szerint a só nagyobb adagok fogyasztására ösztönzi az embereket, ami más cukorbetegség-kockázati tényezőkhöz, például elhízáshoz és gyulladáshoz vezethet.