Emlékszünk a koronavírus első hulláma alatt tapasztalható nagy bevásárlási rohamra? Amikor a boltokból kifogyott a liszt, a cukor, a WC papír és egy sor más termék? Most kiderült, a karantén ideje alatt a magyarok jelentős része felszedett jó néhány kilót, ám a felhalmozott élelmiszerkészletek nem tűntek el teljesen. Jó hír, hogy lassan kezdünk észbe kapni: odafigyelünk a kalóriabevitelre és igyekszünk egészséges élelmiszereket enni.


​Tele a hűtő, a kamra és a kuka is

A magyar háztartásokban még mindig feleslegesen nagy a koronavírus miatti ijedtségben felhalmozott élelmiszertartalék. 20 százalékuk arra számít, nem tudják a lejárati időn belül elfogyasztani a termékeket – derül ki a Nébih, a Debreceni Egyetem GTK Marketing és Kereskedelem Intézet, valamint a TÉT Platform Egyesület 2 ezer ember bevonásával 2021. májusában végzett második közös reprezentatív „karanténkutatásából". A helyzet ráadásul romlik, mivel májusban több mint kétszer annyian vallották, hogy nem tudnak mit kezdeni a felhalmozott élelmiszerrel, mint a járvány első hulláma idején. Jó hír viszont, hogy a válaszadók szerint a járványügyi helyzetben csökkent a háztartásukban elpazarolt élelmiszer mennyisége. Ennek oka, hogy több idő jutott a háztartásra, az otthoni főzésre, étkezésre. Mindezek alapján nem meglepő, hogy az emberek 57 százaléka azonban úgy tapasztalta, csomagolási hulladékból több keletkezett, mint a járványt megelőzően.

​Mindenki legalább 30 dekát hízott!

Pedig a magyarok mindent megtettek, hogy felhasználják a megvett élelmiszert. A járvány első és harmadik hulláma között majdnem kétszer annyian híztak, mint ahányan fogytak és a magyar lakosság testtömege átlagosan további 30 dkg-mal gyarapodott tavaly tavasz óta. Nem sikerült tehát lefaragni az első hullám idején felszedett 1 „karanténkilóból". Az ok nyilvánvaló: erőteljesen csökkent a fizikai aktivitásunk, például a lakosság 38 százaléka 8 óránál többet tölt üléssel egy átlagos hétköznap. Ugyanakkor a táplálkozás területén pozitív tendenciák is tapasztalhatók: tíz válaszadóból három egészségesebben igyekszik táplálkozni, elkezdett figyelni a kalóriabevitelre, valamint a zöldség- és gyümölcsfogyasztás növelésére.

​Lassan térünk vissza a boltokba

A jelek szerint csak lassan térünk vissza a bolti bevásárláshoz. A felmérés szerint az elsőhöz képest a harmadik hullámban a vásárlók már gyakrabban mentek boltba, de ez még mindig messze elmaradt a járvány előtti időszaktól. Emellett továbbra is dinamikusan nőtt az élelmiszert online vásárlók aránya. Termékválasztáskor még mindig az íz és a minőség a legfontosabb, viszont a szempontok között előtérbe került az egészségre gyakorolt hatás is. A felhalmozás időszakának úgy tűnik vége: a kutatás alapján a vásárlók kosarába ismét a megszokott mennyiség kerül az egyes élelmiszerekből, és már kevésbé fontos, hogy egy termék tartós legyen.


The Conversation

Friss

Mennyiért lehet most lakást venni vagy bérelni Győrben és környékén?


Családi ház 30 millióért

Győr-Moson-Sopron megyében a panelek átlagos négyzetméterára 380 000 forint, a téglalakásoknál ez az összeg átlagosan 486 000 forint. Míg a lakások négyzetméterárai nőttek, addig a házaknál stagnálást figyeltek meg éves összevetésben, így egy átlagos, 100 négyzetméteres ingatlant továbbra is meg lehet vásárolni 30 millió forintért. Az átlagos lakásméret vételre 65-70 négyzetméter, amiért átlagosan 21,9 millió forintot adnak.


Bérlet havi 120 ezerért

Győrben jellemzően 120 000 forint a havi költség egy lakásra, addig Sopronban már átlagosan 80 000 forintért is lehet bérelni. A megyeszékhely magas árait nem csak a nyugati határ közelsége és a felsőoktatási intézmények indokolják, hanem az Audi gyárban foglalkoztatott ingázó vagy vendégmunkások is, akik albérlettel oldják meg lakhatásukat. Ennél drágábban csak Budapesten és Veszprémben lehet kiadni lakásokat az egyetemistáknak, illetve a vidéki munkavállalóknak, olvasható a Duna House közleményében.

Photo by Scott Graham on Unsplash

Figyelem! Fontos változások a NAV nyomtatványkitöltőben

Frissítsen az ÁNYK új verziójára, mert ellenkező esetben nem tud majd nyomtatványokat küldeni.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Valdhy Mbemba on Unsplash

Csodatörténet: a magyar anyuka megváltoztatta egy kongói család életét

Néhány ezer forinttal indult a történet Etyekről.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!