A fenntartható élelmezési rendszerek elérése érdekében még fontosabbá válik a nevelés és a tudatosságnövelő kampányok szerepe - mondta Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium (AM) nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkára a Science Days for the UNFSS 2021 rendezvényre küldött videoüzenetében.

A fenntartható fejlődési célok eléréséhez olyan agrár-élelmiszeripari rendszerek kialakítása szükséges, amelyek fenntartható étrendeket tartalmaznak a hagyományos növényfajták felhasználásával. Ilyen transzformatív rendszerek kiépítéséhez minden érdekelt fél, köztük a mezőgazdasági termelők, a feldolgozók, a marketingszakemberek, a fogyasztók és a politikai döntéshozók koordinációja és érdekeinek összehangolása szükséges és mindez holisztikus megközelítést igényel. Erről szervezett szemináriumot több ország kutatóinak egy csoportja az Élelmezési Rendszerek Csúcstalálkozó "Tudományos Napok" kísérőrendezvényeként - írják a közleményben.


Nevelésen is múlik

Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkára Svédország, Németország, Burkina Faso, Nigéria és Szenegál képviselői mellett kapott felkérést a rendezvényen való részvételre.

A szaktárca tájékoztatása szerint a helyettes államtitkár videoüzenetében kiemelte, hogy a fenntartható élelmezési rendszerek elérése érdekében még fontosabbá válik a nevelés és a tudatosságnövelő kampányok szerepe, az ország önellátása, a rövid ellátási láncok kialakítása.

Az Agrárminisztérium egyik fontos célkitűzése mindezek támogatása, elősegítése. Az ENSZ Élelmezési Rendszerek Csúcstalálkozó magyar nemzeti dialógusának megállapításai összhangban állnak a rendezvény fókuszában lévő fenntartható élelmezési rendszerekkel, amelyek a hagyományos fajták előtérbe helyezésével állítanak elő helyi termékeket - emelte ki angol nyelvű videoüzenetében Bencsik Dávid, aki a fenntartható élelmezési program magyar koordinátoraként is tevékenykedik - tájékoztatott az Agrárminisztérium.

The Conversation

Friss

123rf

170 ezer forint környékén a napraforgó

Az AKI PÁIR adatai szerint az ipari napraforgómag (magas olajsavtartalmú napraforgómaggal együtt) áfa és szállítási költség nélküli termelői ára az egy évvel korábbihoz képest 43 százalékkal magasabb, átlagosan 168 ezer forint/tonna volt július második hetében.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!