Hogyan lesz fenntartható az élelmiszeripar?
Fotó: 123rf

Hogyan lesz fenntartható az élelmiszeripar?

A fenntartható élelmezési rendszerek elérése érdekében még fontosabbá válik a nevelés és a tudatosságnövelő kampányok szerepe - mondta Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium (AM) nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkára a Science Days for the UNFSS 2021 rendezvényre küldött videoüzenetében.

A fenntartható fejlődési célok eléréséhez olyan agrár-élelmiszeripari rendszerek kialakítása szükséges, amelyek fenntartható étrendeket tartalmaznak a hagyományos növényfajták felhasználásával. Ilyen transzformatív rendszerek kiépítéséhez minden érdekelt fél, köztük a mezőgazdasági termelők, a feldolgozók, a marketingszakemberek, a fogyasztók és a politikai döntéshozók koordinációja és érdekeinek összehangolása szükséges és mindez holisztikus megközelítést igényel. Erről szervezett szemináriumot több ország kutatóinak egy csoportja az Élelmezési Rendszerek Csúcstalálkozó "Tudományos Napok" kísérőrendezvényeként - írják a közleményben.


Nevelésen is múlik

Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkára Svédország, Németország, Burkina Faso, Nigéria és Szenegál képviselői mellett kapott felkérést a rendezvényen való részvételre.

A szaktárca tájékoztatása szerint a helyettes államtitkár videoüzenetében kiemelte, hogy a fenntartható élelmezési rendszerek elérése érdekében még fontosabbá válik a nevelés és a tudatosságnövelő kampányok szerepe, az ország önellátása, a rövid ellátási láncok kialakítása.

Az Agrárminisztérium egyik fontos célkitűzése mindezek támogatása, elősegítése. Az ENSZ Élelmezési Rendszerek Csúcstalálkozó magyar nemzeti dialógusának megállapításai összhangban állnak a rendezvény fókuszában lévő fenntartható élelmezési rendszerekkel, amelyek a hagyományos fajták előtérbe helyezésével állítanak elő helyi termékeket - emelte ki angol nyelvű videoüzenetében Bencsik Dávid, aki a fenntartható élelmezési program magyar koordinátoraként is tevékenykedik - tájékoztatott az Agrárminisztérium.

Ne hagyd ki!