A klimatikus viszonyok jelentős változása - különösen a burgonyatermesztés számára kulcsfontosságú nyarak melegebbé és szárazabbá válása - miatt öntözés nélkül már nemigen lehet eredményesen burgonyát termelni.


Ezért az agrártárca támogatja, hogy a termelők öntözési közösségeket hozzanak létre, működésüket és beruházásaikat kiemelten támogatja.
A tárca közleményben Feldman Zsolt államtitkár emellett sikeresnek és eredményesnek nevezte azt a közelmúltban lezárult pályázatot, amelynek nyertesei többek között olyan tárolókapacitások bővítésére vagy kialakítására nyerhettek el támogatást, amelyek segítik a burgonya hosszú hónapokon keresztül, korszerű körülmények között történő tárolását. A Megújuló vidék, megújuló agrárium programban pedig most nyíltak meg azok a pályázati lehetőségek, amelyekkel a termelők technológiai kapacitásukat, gépparkjukat újíthatják meg.Van jövője a burgonyának

Van perspektívája a burgonyaágazatnak, a fogyasztók ugyanis kedvelik, keresik a burgonyát. A megváltozott fogyasztói igények egész évben egyenlő minőséget és választékot keresnek az üzletekben. Ehhez segíti hozzá a termelőket a megfelelő tárolókapacitás, gépparkjuk megújítása és a precíziós gazdálkodás eredményének kihasználása - mondta Feldman Zsolt a minisztérium közleménye szerint.


The Conversation

Friss

123rf

170 ezer forint környékén a napraforgó

Az AKI PÁIR adatai szerint az ipari napraforgómag (magas olajsavtartalmú napraforgómaggal együtt) áfa és szállítási költség nélküli termelői ára az egy évvel korábbihoz képest 43 százalékkal magasabb, átlagosan 168 ezer forint/tonna volt július második hetében.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!