A spirulina alga például igazi csodaszer
Fotó: Shutterstock

Hét élelmiszer, ami segíthet a fáradtság leküzdésében

Egyebek mellett olyan tényezők befolyásolják az energiaszintünket, mint az alvás minősége, a testmozgás gyakorisága, a stressz szintje, vagy éppen az elfogyasztott élelmiszerek. Szakember véleményét írtuk le arról, hogy melyek lehetnek azok a táplálékok, amelyek kedvezően hathatnak az energiánkra.


Hét élelemiszer a jobb energiaszintünkért

Ari Whitten energia-szakértő kifejezetten ajánlja néhány szuperélelmiszer fogyasztását a fokozott energia-bevitel érdekében. A szakember ajánlásait a magyarmezőgazdaság.hu cikkéből szemléztük. A hét élelmiszer pedig a következő:

Brokkolicsíra

A brokkolicsíra nagyszerű növényi energiaforrás és fogyasztásának számos jótékony hatása van Whitten szerint. Amellett, hogy segíthet a méregtelenítésben, képes lehet a test sejtjeinek a javát energiával ellátni.

Cékla

A céklának gyulladáscsökkentő tulajdonságai vannak. Szerves nitrátot tartalmaz, valamint „a vizsgálatok szerint javítja az állóképességet és az energiaszintet, nagyrészt azért, mert segíti a keringési rendszert, így könnyebben áramlik a vér és oxigént szállít a szövetekbe” – idézi a portál Whittent.

Gránátalma

A gránátalma hasonló jótékony hatással rendelkezik, mint a cékla. Gazdag egy ellagsav nevű vegyületben, amelyet szervezetünk képes hasznosítani például a mitokondriumok jobb működése érdekében.

Lazacikra

Whitten fogyasztásra javasolja a lazac ikráját is. Az ikra gazdag omega-3 zsírsavakban, amelyek elősegíthetik a szív és az agy vérellátását, ami a hangulat és a kognitív egészség szempontjából előnyös.

Máj

„Olyan, mint a természet multi vitaminja. Tele van olyan vitaminokkal, amelyekre a szervezetnek szüksége van, ráadásul néhány fontos ásványi anyag is megtalálható benne” – mondja a májról Whitten. A máj B-vitaminok, az A-, D-, E- és K-vitamin, a vas, a cink, a kolin, a magnézium és a szelén forrása, de előnyt jelent a magas fehérjetartalma is.

Osztriga

Az osztriga erőssége is az omega-3 zsírsav, valamint B12-vitamint, szelént és vasat is biztosít a fogyasztása a szervezet számára. Mindezek mellett az egyik leggazdagabb cinkforrás is. 85 gramm főtt vagy sült osztriga az ajánlott napi cinkérték 673 százalékát tartalmazza. Whitten az osztrigát érdekes módon alkalmasnak tartja növényi alapú étrend kiegészítőjeként is: „Nincs idegrendszerük, és nem reagálnak semmilyen fájdalmas inputra, ezért sok vegetáriánus szerit rendben van az osztriga fogyasztása.”

Spirulina

A spirulina alga fehérjében, vitaminokban és vasban is gazdag. Egy evőkanálnyi mennyiség is tartalmazza az ajánlott napi adag 11 százalékát B1-vitaminból, 15 százalékát B2-vitaminból, 21 százalékát rézből és 11 százalékát vasból.

The Conversation

Ne hagyd ki!