Lehet, hogy büdös, de baromi jól fizet a kukabúvárkodás
Fotó: NeONBRAND on Unsplash

Lehet, hogy büdös, de jól fizet a kukabúvárkodás

Míg a legtöbb ember sportol vagy zenél a szabadidejében, addig a New York-ban élő Sheffield házaspár járja a környéket, és szemetesekre vadászik. Az érdekes hobbi havonta 900 ezer forintot hoz a házaspárnak.


Nem mondunk újdonságot azzal, hogy a pandémia alatt rengeteg ember másodállást vállalt. Míg sokan a „tradicionális" utat választották, és elszegődtek egy multihoz, vagy újságkihordásba kezdtek, addig mások a keresetkiegészítés egészen érdekes formáját választották. A kukázást. Bár így belegondolva, a tradicionális jelző utóbbira jobban is illik. Az „ősi" talán még találóbb. Na de nézzük, miről van szó!

A sors iróniája

A Business Insider cikkéből kiderült, hogy a „mellékes kukázás", bár a pandémia alatt terjedt el igazán, évek óta része az emberek életének. Dave és Erin Sheffield már közel 10 éve túrja a környék kukáit egy kis fizetéskiegészítés reményében. Félreértés ne essék, mindkettőjüknek biztos, jól fizető munkahelye van. Mégis megéri nekik a rendhagyó kiegészítés, ugyanis a környék kukáiból és szemétlerakóiból jellemzően igen értékes tárgyakat gyűjtenek össze. Ezeket hazaviszik, megpucolják, és az internet segítségével eladják. A kukázás havonta nagyjából 3000 dollárt, azaz több mint 900 ezer forintot hoz a konyhájukra.

A házaspár tevékenysége eleinte hobbinak indult. Mindketten az egyetemen jöttek rá, hogy a diáktársaik rengeteg értékes tárgyat hagynak maguk mögött egy-egy szemeszter végén. A sors iróniája, hogy a fiatalok először egy kukánál találkoztak. Végül összejöttek, és rájöttek, hogy simán eladhatnák azokat a tárgyakat, amelyeket a kukás kalandjaik során gyűjtenek.

Az évek során Dave tökéletesre fejlesztette a kukázó képességét, és egy térképet is készített a leggazdagabb lelőhelyekről, amelyeket hetente legalább kétszer meglátogat. Elmondása szerint a bevételük harmadát fémhulladékokból szerzik, a maradék kétharmadot pedig az eBay-es eladások teszik ki. Kalandjaik során találtak már 500 dollárt érő Prada tárcát, de 1000 dollárt érő főiskolai tankönyvgyűjteményt is. Persze olyan is van, amit megtartanak maguknak. Például a számukra hasznos eszközöket. De a bontatlan ételeket is hazaviszik.

Kellemeset a hasznossal

Erin hozzátette, hogy számára azért is fontos ez a tevékenység, mert így a teljesen jó eszközök nem a szemétdombon kötnek ki, hanem olyan embereknél, akik hasznát veszik a kukákból megmentett termékeknek. A zsákmányukat jóval piaci áron alul árulják, így szinte semmi nem marad a nyakukon. Azt is elmondta, hogy a szemétdombokon hegyekben állnak a jobbnál-jobb eszközök, amelyeket simán el lehetne adni, vagy ajándékozni. Sajnos, az emberek többsége nem így gondolkodik.

Az is kiderült, hogy egész közösségek alakultak ki a kukabúvárok köreiben. Találkozókat szerveznek, Facebook csoportokban tartják a kapcsolatot, megosztják egymással a tapasztalataikat, de már a TikTok-on is megjelentek az első közösségek. És mint említettük, a pandémia alatt rengetegen csatlakoztak a kukabúvárokhoz.

Ne hagyd ki!