gombakávé

2024 kávés újdonságai közül kiemelkedik egy egyre népszerűbb különlegesség. Mutatjuk, miért lehet jó alternatíva, ha megszokott koffeinforrásunkat gombakávéra cseréljük.


Az emberiség napi szinten hozzávetőleg 2,25 milliárd csésze kávét fogyaszt – hazánkban az emberek többsége átlagosan naponta kétszer kávézik, a ranglistát vezető finneknél viszont már napi négy adagról beszélhetünk.

Mindemellett kétségtelen, hogy az egészségtudatos táplálkozás térhódításával párhuzamosan egyre több embernél váltja fel valamilyen alternatív ital a jól bevált kávét. Akár matcháról, akár chai lattéról van szó, egyre nő azok száma, akik új frissítőkkel próbálják csökkenteni napi koffeinbevitelüket.

A gombakávé is ezzel a céllal született meg – az egyre divatosabb ital valójában a hagyományos, őrölt kávé és különböző gombák keverékéből készül. Jellemzően instant verzióban gyártják, és nagyjából fele annyi koffeint tartalmaz, mint az eredeti változat, ráadásul a benne található gombáknak különféle egészségügyi előnyöket is tulajdonítanak.

A Magyar Mezőgazdaság szerint a felhasznált gombák közé tartozik a chaga (másnéven hamvaskéreg), a közönséges süngomba (azaz oroszlánsörény) és a cordyceps gomba is. Ezeket jellemzően táplálékkiegészítők összetevőiként alkalmazzák, stresszoldó hatásukat pedig már több kutatás is alátámasztotta.

A gombakávéban található természetes vegyületek növelik a stresszel szembeni ellenállóképességünket, nyugtatják központi idegrendszerünket, és még immunrendszerünket is támogatják. Az alacsonyabb koffeintartalom miatt ráadásul sokkal kisebb eséllyel tapasztaljuk majd a kávézás potenciális negatív hatásait, például a szorongást, az álmatlanságot vagy a magas pulzusszámot.

Ne hagyd ki!