A koronavírus annyi gazdag embert adott a világnak, amelyre eddig még nem volt példa

A koronavírus-járvány rengeteg embert sodort nehéz anyagi helyzetbe, közülük sokan a mélyszegénység határára kerültek. A Credit Suisse azonban rámutatott, hogy soha nem élt még annyi gazdag ember a világon, mint napjainkban.


A Credit Suisse kutatásából kiderült, hogy 2020-ban 5,2 millió ember vált dollármilliomossá. Az egész világon immáron 56,1 millió embernek lapul legalább 1 millió dollár a bankszámláján. Ez azt jelenti, hogy tavaly a világ teljes lakosságának több mint 1 százaléka tudhatta magáénak a dollármilliomos jelzőt. Erre még soha nem volt példa a világ történelmében.

Több a gazdag, mint valaha

A kutatók szerint a vagyonhalmozás teljesen független volt a pandémia gazdasági hatásaitól. Az alacsonyabb kamatlábak és az állami támogatási programok hatására a kormányok rengeteg vagyont csoportosítottak át a háztartásokhoz. Ezáltal a háztartások növelni tudták a megtakarításaikat, miközben adósságaikat csökkentették. A vagyonosodás főleg a tőzsde, illetve a kriptopiac fellendülésének és az ingatlanárak szárnyalásának köszönhető. Az ultra magas nettó vagyonnal rendelkező személyek száma 24 százalékkal nőtt tavaly. Ilyen mértékű gyarapodásra 2003 óta nem volt példa. Ebbe a csoportba azok tartoznak, akik több mint 30 millió dollár értékben birtokolnak befektethető eszközöket.

Torzított eredmények

A kutatásból az is kiderült, hogy a világon birtokolt összes vagyon 7,4 százalékkal nőtt. Anthony Shorrocks, a Global Wealth Riport közgazdásza és szerzője szerint azonban rengeteg dolog torzítja az eredményeket. Úgy véli, ha az olyan áremelkedéseket, amelyeket a lakásoknál is tapasztalhattunk kivesszük a képletből, akkor a háztartások globális vagyona valószínűleg csökkenő tendenciát mutatna. Az alacsonyabb bevételű háztartások vagyona esetenként stagnált, de a legtöbb esetben csökkent. A szakértő úgy véli, hogy a vagyonosodást befolyásoló tényezők idővel korrigálódhatnak. Például a kamatlábak előbb-utóbb növekedésnek indulnak, ami a vagyontárgyak értékeinek esését eredményezi.

Meg lesz a böjtje

Érdemes megjegyezni, hogy a 10 és 100 ezer dollár közötti vagyonnal rendelkező emberek számát 2000-ben 507 millióra becsülték. A vagyonosodást jól mutatja, hogy az említett emberek száma 2020-ban elérte a 1,7 milliárdot. Ez a tendencia remekül tükrözi a Kínához hasonló feltörekvő gazdaságok jólétét, illetve a fejlődő országok középosztályainak erősödését. Becslések szerint a világ dollármilliomosainak száma 2025-re elérheti a 84 milliót.

Nannette Hechler-Fayd'herbe, a Credit Suisse befektetési igazgatója szerint a kormányok és központi bankok intézkedéseinek köszönhető, hogy nem következett be egy újabb gazdasági világválság. Hozzátette, szerinte a kamatlábak csökkentése bizonyult a legnagyobb segítségnek, hiszen végső soron ez okozta a részvény- és a lakáspiaci árak szárnyalását. Viszont a nagy jótékonykodásoknak ára volt. Rengeteg ország államadóssága a GDP-hez viszonyítva minimum 20 százlékponttal emelkedett.


Ne hagyd ki!