Beindult a vásárlás, kevesebb pénzt tesznek félre a magyar háztartások
Fotó: Shutterstock

Kevesebbet teszünk félre, már akinek van miből

Az előző negyedévhez képest harmadával, az egy évvel korábbihoz viszonyítva 14 százalékkal 681 milliárd forintra csökkentek a háztartások pénzügyi megtakarításai a harmadik negyedévben - derül ki a Magyar Nemzeti Bank előzetes adataiból. Legutóbb 2019 első negyedévében volt ennél alacsonyabb a megtakarítási szint.


Sok számot mutatunk, de érdemes böngészgetni

A hitelfelvétel 402 milliárd forintos harmadik negyedévi összege 214 milliárd forinttal kevesebb az előző negyedévinél, de 82 milliárd forinttal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A megtakarítások és kötelezettségvállalások egyenlegeként adódó 278 milliárd nettó megtakarítás öt éve a legkisebb, 137 milliárd forinttal kevesebb a második negyedévinél és 192 milliárd forinttal az egy évvel korábbinál.

A negyedéves megtakarítások 43,3 százaléka, 294 milliárd forint készpénzben és bankbetétekben csapódott le. (Ahol, mint tudjuk, semmit, vagy nagyon keveset fial.)

Értékpapírokba 108 milliárd forint áramlott, ami 85 milliárd forinttal kevesebb az előző negyedévinél és 98 milliárd forinttal az egy évvel korábbinál. A második negyedévinél 83 milliárd forinttal kevesebb, 182 milliárd forint értében vásároltak államkötvényt a háztartások és 58 milliárd forinttal folytatták a rövid lejáratú állampapírok 2019 eleje óta tartó eladását.

A megtakarítások majdnem harmada, 221 milliárd forint részvényekbe és más tulajdoni részesedések vásárlásra ment, amiből 168 milliárd forinttal a befektetési jegyek részesedtek, a tőzsdei részvényekbe viszont friss befektetést nem eszközöltek. A megtakarítások kevesebb, mint 8 százaléka 53 milliárd forint a biztosítástechnikai tartalékokat gyarapította.

Ennyi hitelt vettünk fel, ennyit fizettünk vissza

A harmadik negyedévben 455 milliárd forint banki hitelfelvétel volt, míg az egyéb tartozásokból 51 milliárd forintnyit visszafizettek a háztartások. Tovább nőtt az ingatlanhitelek vállalása, a 207 milliárd forint negyedéves összeg 2015 eleje óta a legmagasabb érték. 203 milliárd forint volt a fogyasztási hitelek felvétele, ami 55 milliárd forinttal kevesebb a második negyedévinél és 20 milliárd forinttal maradt el az egy évvel korábbitól - derül ki az MNB harmadik negyedévi előzetes adataiból.


Ne hagyd ki!