Nő rózsaszín garbóban tervezi a kiadásait
Fotó: Shutterstock

Mielőtt szórni kezded a pénzed, adunk 5 jó tanácsot!

Izgalmas dolog egy méretes kiadásról álmodozni: kifizetni egy ház önrészét, megtervezni az álomlagzit, venni egy új autót vagy elutazni egy egzotikus szigetre. Ami kevésbé izgalmas, az a rávaló összegyűjtése.Minden nagy kiadás gondos tervezőmunkát igényel. A módszeres megközelítés révén nemcsak hamarabb összegyűlik a pénz, de kevesebbet fogsz stresszelni is, mert a folyamat sokkal kiszámíthatóbb.

Mennyit kell összegyűjtenem és mikorra?

Ha megvan a két célszám, akkor már csak kisebb részekre kell elosztani a megtakarítási célt. Például, ha 2 és félmillió forintot akarunk félretenni két év alatt, akkor havonta kicsit több mint 100 ezres megtakarításra lesz szükség.

Ha ez lehetetlennek tűnik, akkor vagy csökkenteni kell a célösszeget, vagy hosszabb megtakarítási idővel kell számolni.

Nyiss egy új számlát!

Ha külön számlán tartod ezt a megtakarítást, az csökkenti a kísértést, hogy hozzányúlj a pénzhez, és valami másra költsd el.

A legjobb, ha az összeget nem fekteted be, inkább egy alacsony kockázatú lekötésben gondolkodj!

Légy rugalmas!

Ha tudod, automatizáld a havi megtakarítandó összeg utalását az elkülönített számládra, így nem kell külön észben tartanod. A legtöbb banknál létezik a "rendszeres megtakarítás" opció.

Az élet olyan helyzeteket hozhat eléd, amikor nem tudod félretenni az eltervezett összeget. Ha netán munka nélkül maradnál, nem fogod tudni teljesíteni a havi megtakarítási célt, viszont ha jutalmat vagy bónuszt kapsz, akár nagyobb összeget is félre tudsz tenni.

Ne feledkezz meg más pénzügyi célokról!

Miközben próbálod elérni célodat, fontos, hogy építs egy biztos pénzügyi alapot, mielőtt nem létfontosságú, nagyobb kiadásra adnád a fejed.

Kell, hogy legyen egy vésztartalékod, amelyhez bármikor nyúlhatsz. Nem szabad elhanyagolni a nyugdíj-előtakarékosságot sem, már csak az adóvisszatérítés és a hosszú távú befektetés előnyei miatt sem. Ezután, ha van törlesztőrészleted, gondoskodj arról is!

Ne tömd be a lyukakat drágán!

A legtöbb esetben pénzügyi tekintetben nincs értelme olyan forrásokhoz nyúlni, amelyeket később busásan megfizettetnek. A hitelkártyaszámlák kamatai igen magasak, idővel növekednek, különösen a mostani, kamatemeléses időszakban.

Ha úgy érzed, többet is félretehetnél, de valahogy elfolyik a pénzed, nézd meg, mi az az 5+1 dolog, amivel a legegyszerűbben csökkentheted a kiadásaidat!

Ne hagyd ki!