Ár-érték arányban tartják a legjobbnak
Fotó: Shutterstock

Ez az ország most a magyar turisták kedvence

Jelentősen drágul a külföldi nyaralás idén, amiért a magas infláció és a forint gyenge árfolyama egyöntetűen okolható. Ennek ellenére is népszerű Görögország a magyarok körében. Bulgáriát és Erdélyt azonban különösen kevesen választják, aminek az oka meglehetősen drámai.


Drágul a külföldi nyaralás

Sok más szektorhoz hasonlóan az turizmust is elérte a drágulási hullám. Ennek az okai között szerepel a kimondottan magas infláció (Magyarországon már 10 százalék felett jár), a forint gyengesége a valutapiacon, valamint külön kiemelendő a buszos túrák árának jelentős emelkedése – jegyzi meg a Sokszínűvidék.

Az utazásszervezők legkésőbb 2022 januárjában összeállítják a programjaikat és leképzik az árakat annak érdekében, hogy március elején megkezdődhessen az értékesítés a szezonra. Mivel a gazdaságra komoly negatív hatást gyakorló háború csak február végén robbant ki, ezzel senki nem kalkulált még akkor, nem lehetett előrevetíteni, hogy ilyen mértékű infláció lesz, hogy a forint a történelmi mélyponthoz közelít, és hogy az üzemanyagárak az egekbe szöknek

– magyarázta Zsebők Tamás utazási iroda vezető.

A szakember hozzátette, hogy amelyik iroda nem emel árat, az nem csak a cég jövőjét, hanem az utasait is veszélybe sodorja.

Balaton helyett külföld

A nyaralni vágyók visszajelzéseiből leginkább az olvasható ki, hogy az előző évekkel ellentétben idén tengerpartra, hegyekbe mennének pihenni, hiszen sok esetben olcsóbb, mint például egy balatoni üdülés. A másik oka a nagyobb számban előforduló határon túli utaknak az, hogy a covid okozta lezárások után többen vágynak ismét a külföldi élményekre.

Ár-érték arányban magasan viszi a prímet Görögország, ezért a legnépszerűbb utazási célpontja a magyaroknak. Népszerű Olaszország is, bár ott magasabbak az árak. A repülős lehetőségek listáján pedig Törökország áll az első helyen.

Néhány ország kevésbé népszerű, mint korábban

Horvátországtól a tapasztalt drágulások miatt sokan elfordultak, de a megközelíthetőség miatt még így is igencsak népszerű az Adria. A háború miatt az is megfigyelhető, hogy Erdély iránt rendkívüli szinten megcsappant az érdeklődés, ahogy Bulgáriába is csak nagyon kevesen mernek idén menni. Ez nyilván azzal magyarázható, hogy Ukrajnában fegyveres konfliktus zajlik, ami az érintett országokhoz nagyon közel van

– tájékoztatott a szakember.

Zsebők Tamás figyelmeztetett arra is, hogy az ultra last minute utak korszaka lejárt. Az utazásszervezők az előfoglalásra nyújtanak kedvezményt. Éppen ezért azt tanácsolja, hogy aki nyáron készül utazni, minél előbb foglalja le a szállását, mert nem valószínű, hogy utolsó pillanatos akciókkal fog találkozni.


Ne hagyd ki!