Több európai sípályán egyáltalán nem találni havat
Fotó: Shutterstock

Körkép: Hó nélkül szenvedés a síszezon

Szinte tavaszi körülmények uralkodnak számos európai, köztük magyar sípályán. Több helyen csak hóágyúzással tudják biztosítani a megfelelő körülményeket a síeléshez. Mutatjuk, mi a helyzet a kontinens, azon belül Magyarország néhány népszerű pályáján!


Egy magyar sípálya tartja magát az enyhe időben

Január 4-től bezárt az eplényi síaréna, így a hazai síterepek közül már csak a mátraszentistváni sípark látogatható. Itt csökkentett üzemmódban, de kedvezményes jegyárak mellett várják a csúszni vágyókat. (…) A jelenlegi enyhe időben a hóágyúzás sem működik: tartósan 0 fok fölötti hőmérséklet mellett a hópótlás ugyanis lehetetlen, ezért zárt be Eplény, vagy vált a Normafa is alkalmatlanná a téli sportolásra

- idézi Wesselényi Andreát, a Síelők.hu alapító főszerkesztőjét az Infostart.

Hozzátette, a kisebb sítelepek próbálnak alkalmazkodni az enyhébb időhöz. Sorra nyitják a kalandparkokat, a nyári szánkópályákat és a kerékpárkölcsönzőket.

Így lehet jövője a síelésnek a hazánkban

Elmondta, szükség van a korszerű sípályákra manapság, ahol hóágyúkkal biztosítják a havat. Azonban a felmelegedés ellenére vannak reménykeltő periódusok a síelés szempontjából.

Éppen a Covid évében volt a legjobb hómennyiségét az egész Alpokban, tehát csodálatos szezonunk lett volna, ha nem lettek volna lezárva a pályák. (…) Mindazonáltal a felmelegedő tendencia miatt 1000 méter alatt egyre kevésbé lehet tartósan jövedelmezően üzemeltetni egy síterepet

- tette hozzá a főszerkesztő.

Megjegyezte, hogy a decemberi időjárás évek óta meglehetősen enyhe. Emiatt érezhető a szezon eltolódása, ezért márciusban is meglehetősen forgalmasak a sípályák.

Európai körkép

Más európai sípályákon sem tökéletes a helyzet. Számos pálya nem tud kinyitni a karácsony óta tartó szokatlanul enyhe időjárás miatt. Eső van, hó nincs. Zárva tart több sítelep Franciaországban, Németországban, Ausztriában, Svájcban, Lengyelországban, Olaszországban és Csehországban is.

A Local francia kiadása arról ír, hogy a Pireneusok franciaországi oldalán lévő 30 sípályából 10 tart zárva a melegebb időjárás miatt, de hasonló a helyzet a Vogézekben és az Alpokban is.

Több helyen egyáltalán nem esett hó Svájcban sem a Sky News szerint, ezért több telepet kizárólag műhóval üzemeltetnek.

A németországi Oberstdorfban pedig azzal küszködnek, hogyan tartsák meg a sífutóversenyeket hó nélkül – jegyzi meg a Telex.

Ne hagyd ki!